CT-vizsgálat Nagyatádon: 12-65 ezer forintért

A Nagyatádi Kórház a honlapján jelzi: a CT-labor közfinanszírozásba való befogadásáig térítéses vizsgálatokat végez. Ezek esetenként 12-65 ezer forintba kerülnek. Egyelőre tehát vagy fizetünk, vagy várunk hónapokat.

A nagyatádi intézmény mintegy 70 ezer ember ellátását végzi. Ez Somogy lakosságának csaknem a negyede. Havonta átlagosan 300 járóbeteget utalnak a kórházhoz tartozó három járásból CT-vizsgálatra. Ezek jelentős részét a mai napig is Toponárra (Kaposvár) küldik tovább. Ám ott a nem sürgős esetekben a várólista akár 3 hónap hosszú is lehet.

Mint arról már többször is hírt adtunk, tavaly egy több mint 100 millió forintos beruházásnak köszönhetően megvalósult a Nagyatádi Kórházban a modern diagnosztikai labor. Tavaly év végén az ellátási területén lévő önkormányzatok és civil szervezetek összesen 22 millió ft-ot adományoztak a kórháznak. Ennyivel drágább lett ugyanis a labor kialakítása. Ezt a költséget már nem finanszírozta a kórház állami fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

Január óta engedéllyel működik a komputer tomográf Nagyatádon. Májusban aztán hivatalosan is átadták. Csakhogy a járóbetegek ellátásához szükséges finanszírozást azóta sem kapta meg a kórház. Mintha lenne egy szuper autónk, de benzinre egy fillérünk se. A vizsgálatokra továbbra is heteket kell várniuk a betegeknek, és ugyanúgy többnyire Kaposvárra kell utazniuk miatta.

A Nagyatádi Kórház tehát egyelőre csak térítéses vizsgálatokat végezhet a járóbetegek részére. Ezért kötelezte a hatóság arra, hogy ezek árait tüntesse fel a honlapján. Ez néhány napja megtörtént, amint arra olvasóink felhívták a figyelmünket.

„Ezúton tájékoztatjuk a térség lakosságát, hogy a Nagyatádi Kórházban működő CT labor a közfinanszírozásba történő befogadásig, engedélyezett térítéses vizsgálatokat végez. A vizsgálatokra a bejelentkezés orvosi beutaló alapján, előzetes regisztrációval történik. Jelentkezni lehet hétfő-péntek 8-15 óra között a +36 30 700 7234 telefonszámon. Tájékoztatónk mellé csatoljuk a vizsgálatokért fizetendő térítési díjakat, melyet a kórház házipénztárába kell befizetni.”

A CT-vizsgálatok árai jellegüktől függően 12 ezer és 65 ezer forint között alakulnak. A legdrágább a „koponya-nyak-mellkas-has-kismedence vizsgálata natív és iv. kontrasztanyag adását követőleg”.

Az már a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezetőjének a májusi látogatásán kiderült: a Pénzügyminisztériumban akadt el a finanszírozás ügye.

Fontos hangsúlyozni, hogy a nagyatádi CT járóbeteg-ellátásának finanszírozása nem kerül egyetlen fillérrel sem többe, nincs emiatt többletkiadás – hívta a fel a figyelmet kérdésünkre dr. Pósa István megbízott főigazgató. – Ettől nem lesz több beteg, éppen csak azt a havi mintegy 300 vizsgálatot nem más laborokban végeznék majd el, hanem itt, Nagyatádon. A betegeknek nem kellene messzire utazniuk, és nem kellene hónapokat várniuk egy-egy vizsgálatra.

Az Atádhírnek a főigazgató azt válaszolta: eddig néhány ember vette igénybe a térítéses CT-vizsgálatot náluk. Mint fogalmazott: egy részük ezt megteheti, másik részük pedig mindenáron el akarja kerülni a rendkívül hosszú várakozást, az addig tartó bizonytalanságot, és biztosat akar tudni az állapotáról.

Szászfalvi László országgyűlési képviselő 2017 decemberében jelentette be: CT-t kap a dél-somogyi térség egészségügyi központja. Most a véleményét kértük az ügyről.

– A hatósági feladatokat nem tudja egy országgyűlési képviselő ellátni. Én szorgalmazni tudom azt, hogy minél hamarabb megszülessen a döntés – mondta Szászfalvi László. – Részben ez már a kórházban lévő fekvőbetegek számára biztosítva van. Nyilvánvalóan a Pénzügyminisztériumnak az utolsó pontja hiányzik a döntésről, hiszen az EMMI maximálisan támogatta eddig is ennek a CT-nek a finanszírozási befogadását. Én azt gondolom, hogy rövidesen meg fog születni, de nyilvánvalóan én nem tudok mások helyett döntéseket hozni, én csak támogatni és sürgetni tudom, és ezt teszem folyamatosan.

Egyelőre tehát marad az értelmetlen patthelyzet. Itt van a drága és modern diagnosztikai berendezés, de vagy fizetnek érte a környékbeliek, vagy várnak, míg sorra kerülnek a listán, aztán utaznak más városba – és reménykednek benne, hogy nem lesz túl késő.

A Pénzügyminisztérium áldására vár a nagyatádi CT
A Pénzügyminisztérium áldására vár a nagyatádi CT

 

Megosztás