Egészséghetet tartottak a Solarban

Minden évben ősszel és tavasszal Nagyné Huszár Andrea támogatásával az Egészség Egyesület igyekszik megmozdítani az idősebb korosztályt a Solarban. Az múlt heti programon húsznál is többen voltak.

Siklósi Judit már 1976 óta foglalkozik a mozgás általi egészségmegtartással, az óvodás kortól a legidősebb korosztályig, 2002 óta már legfőképp a nyugdíjas korosztállyal. Aktív sportolói pályafutását olimpiai kerettagként fejezte be szertornában. A fentiek apropóján a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvánnyal együttműködve idén félezer gyaloglóklubot hoznának létre az országban. Jelenleg közel 250-nél tartanak.

Ebben Monszpart Zsolttal, a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány elnökével való együttműködés nagy segítség, akinek szintén szívügye az idősebb emberek sportja.

– A héten kötött, de nem kötelező programokat szerveztünk, reggel testébresztő tornát tartottunk, majd reggeli után átmentünk a fürdőbe egy vizes tornára. Délután pedig szenior örömtánc volt a napi program – mondta Siklósi Judit, aki tornát is oktat szerte az országban.

– Sajátos, kimondottan az időseknek kifejlesztett, egyedi tornát oktatok, amivel a tartásért felelős izmok, ízületek fejlődnek.

Siklósi Judit
Siklósi Judit

Elmondta azt is, hogy az idősebb korosztályt valamelyest nehezebb megszólítani.

– Ennek ellenére úgy gondolom, ha az ember nyitott a problémáikra, és tud alternatívát mutatni, eljönnek egy ilyen találkozóra. A tapasztalat pedig az, hogy ezt követően sokkal nyitottabbá válnak.

Egyébiránt a szenior örömtáncnak nálunk nyugatabbra nagy hagyománya van, nemrégiben finn idősek jártak Nagyatádon, akik megmutatták, hogy az időskor nem jelenti azt, hogy ne lehetne táncra perdülni egy színpadon.

– A tánc az időskori betegségek kialakulását késlelteti, ez tudományosan bizonyított tény.

Nemcsak Judit, hanem Kiss Erzsébet is a Solarba érkezett, ő egyenes Debrecenből jött Nagyatádra. Erzsébet egész életében sportolt, több sportágban igazolt sportóként, és 45 éves kora után tért át a keleti mozgáskultúrákra, hogy kivonuljon a versenysport teljesítménycentrikus világából. Nem mellesleg a Millió lépés az iskoládért program egyik arca, valamint Monspart Sarolta-díjat kapott a sportmisszionáriusi munkájáért és személyes példamutatásáért.

A tervek szerint az egészséghét egy nordic walking túrával zárult volna, ám az időjárás közbeszólt, pedig a hotel halljában számos idős készült arra, hogy a Szoborparkig sétáljon.

– Nagyon fontosnak tartom a nordic walkingot, amely a két agyfélteke harmonizálására szolgál, továbbá a senior egyensúly-tréninget, hisz idősebb korban az elesés sokszor egyenértékű lehet a halálos ítélettel. Ezekből tartok országszerte bemutatókat, ízelítőket. Bárhova megyek, az a szándékom, hogy minél több település kapcsolódjon be a rendszeres mozgásba, továbbá, hogy helyben találhassanak az idősek olyan szakembert, akik segítenek nekik a fentiekben – mondta Kiss Erzsébet.

Kiss Erzsébet
Kiss Erzsébet

Erzsébet nemcsak a nordic walking, hanem a meridián torna népszerűsítője is.

– Amikor ennek a tornának a hatásait megéreztem foglalkozásokon, akkor döntöttem el, hogy népszerűsíteni kezdem – mesélte.

A meridián tornáról bővebben itt lehet olvasni.

Mindenesetre ha az egészséghetet lezáró nordic walking túra nem is jött össze, az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai felmérték a gyaloglásra váró idősek egészségi állapotát, és ahogy egy kicsit kisütött a nap, egy rövid gyalogtúra azért még belefért a hét lezárásaként.

Megosztás