Egy hét múlva tanévnyitó az atádi iskolákban

Több mint 860 diák kezdi a tanévet a két nagyatádi általános iskolában. Azt egyelőre senki nem tudja, a 12 év felettiek hány százaléka védett. A most tartandó iskolai oltásra viszont kevesen jelentkeztek.

A 2021-22-es tanév legnagyobb kérdése, hogy rendes tanév lesz-e. Erre egyelőre senki nem tudja a választ. A kormány tegnap annyit jelentett be, hogy jelenléti oktatásra készül a szeptember elsején induló tanévben, „mert a koronavírus-járvány jelenlegi helyzete ezt lehetővé teszi”.

A szülőknek a mai napig kellett visszajelezniük a köznevelési intézményeknek, kérik-e az iskolákban szerveződő, kampányszerű oltást (Pfizer vakcinával) 12 év feletti gyerekük számára.

A Bárdos iskolából mintegy 170 központi jelentkezési lapot küldtünk ki, 15-en kérték az oltást – válaszolta érdeklődésünkre Iváncsics Gyula, az atádi iskolák főigazgatója. – Ennél biztosan többen védettek, mert az oltóponton már megkapták a vakcinát, de azt, hogy ők hányan vannak, nem tudjuk.

Igaz, a jelentkezési lapon van olyan válaszlehetőség, hogy „nem kérem, mert már beoltották”, ám azt még nem számolták össze, hányan jelölték meg ezt. Ráadásul a szűk határidő miatt jó néhányan vissza sem küldték a lapot.

Ugyancsak nem tudható, hogyan állnak ebből a szempontból a pedagógusok és egyéb iskolai alkalmazottak, hiszen ők önkéntesen olthatták be magukat. Többen úgy becsülték meg, az atádi iskolákban a tanárok háromnegyede lehet védett.

Nyugodtabb tanévre készülünk, szeretnénk, hogy végig tudjuk vinni – osztotta meg vélhetően mindenki óhaját a főigazgató. – Mindenesetre most már van két év tapasztalatunk a digitális oktatásban, így szükség esetén sokkal gördülékenyebben tudunk átállni.

A két nagyatádi általános iskolában összesen 26 tizenkét éves kor fölötti diák szülője jelezte, hogy élnek az intézményi oltás lehetőségével. Azt azonban még nem ismertette a kormányhivatal népegészségügyi osztálya, hogy erre augusztus 30-31-én vagy szeptember 2-3-án kerül-e sor.

Annyi tudható, hogy országosan a 12-18 éves korosztály nagyjából fele, mintegy 350 ezer gyerek oltatlan maradt, miután a nyáron a kormány a szülőkre bízta – vagy másképp fogalmazva: hárította a felelősséget –, hogy beoltatják-e a gyereküket vagy sem.

Akárhogy is, egy felmérés szerint a szülők felkészülnek a legrosszabbra, százból hetvenkilenc úgy gondolja, a negyedik hullámmal megint távoktatásra kell majd áttérni.

 

Megosztás