Egyre több család választja a könyvtárat

Legalábbis a nagyatádit biztosan. Van, hogy 4-5 család egyszerre érkezik a gyerekrészlegre, a gyerekekkel együtt élvezik a könyvek társaságát.

– Inkább nőtt, mint csökkent a könyvtárhasználók száma az utóbbi időben – mondta Kóczián Zoltán Gergely, könyvtárvezető. – Sok család választja a gyermekrészlegünket, jó látni a gyerekeket a könyvek társaságában.

Nemcsak a családok, hanem a felnőttek közül is egyre többen veszik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. A könyvtárvezető szerint közrejátszik az is, hogy a könyvek ára folyamatosan emelkedik, sokan vannak, akik többet olvasnának, mint amennyi könyv megvásárlását megengedhetik maguknak.

Ebben a naptári évben még nem volt olyan nap, hogy ne lett volna értelme kinyitni a könyvtárat, minden nap sok olvasó érkezik, százas nagyságrendű a napi könyvmozgás. Igyekeznek nyitni a trendek felé, a könyvtár kínálatába bekerültek a képregények is, igaz, csak helyben lehet őket olvasni. 

– Egyedül a gimnazista és a fiatal felnőtt korosztály maradozik el. Nem feltétlenül azért, mert már nem olvasnak, hanem inkább azért, mert nem Nagyatádon tanulnak tovább, így másik könyvtárba iratkoznak be. Viszont azt a szekciót is próbáljuk erősíteni, ami nekik szól, újabb és újabb könyveket vásárolunk, amiben szerencsére az önkormányzat is partner.

A Bertók László Városi Könyvtár mintegy 100 ezer kötet őriz, ebből 70 ezer az online katalógusban is kereshető, de aki az offline megoldások híve, az hétfőn, szerdán és csütörtökön, valamint minden hónapban egy szombaton kölcsönözhet, illetve viheti vissza a könyveket.

– Egy dolgot még kiemelnék, hogy a gyerekkönyvtár felől lehet a felnőtt gyűjteményt is megközelíteni, a főbejárat nincs nyitva, tehát nyitvartartási időben mindig a könyvtárban vagyunk, várunk mindenkit.

Programmal is készülnek a dolgozók, az Internet Fiesta keretein belül robotkutyát programozhatnak azok, akik affinitást éreznek magukban, erről részletesebben itt olvashatnak.

Megosztás