Egyre veszélyesebb hely az internet

Egyebek között erről is szólt a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége, valamint a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság együttműködésének köszönhetően tartott előadás a kulturális központban.

Az online térben működnek tovább a csalók, a besurranók, a valamilyen szolgáltató emberének öltözött bűnözők kora lejárt, így foglalható össze a kifejezetten időseknek szóló előadás témája, ami nagyon aktuális, hisz nyakra-főre érkeznek olyan sms-ek, emailek, amelyeket valamilyen szolgáltató, csomagküldő nevében küldenek a csalók, akik a gyanútlan áldozatokat igyekeznek rávenni arra, hogy beírják a bankkártyájuk adatait egy ellenőrizhetetlen weboldalon. Korábban írtuk, hogy Somogyban egy év alatt megduplázódott az „információs rendszer útján elkövetett” csalások száma.

– A legújabb az, amikor a bank nevében telefonálnak, hogy gyanús tranzakciót észleltek, majd „segítenek” a számítógépre távolról feltelepíteni egy programot, amivel át tudják venni az irányítást a gép felett, és leemelik a pénzt a számláról – hangzott el az előadáson.

Ilyenkor a csalók azonnal szétszórják az pénzt különböző számlákra, és követhetetlen lesz az ellopott pénz útja. Az idősek különösen ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek.

Az ilyen típusú áldozattá válás visszaszorítása érdekében korábban elindult egy program, amely a példátlan nagy összefogással a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSz–NKI) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közösen igyekszik felhívni az online térben leselkedő veszélyekre a figyelmet. A KiberPajzs weboldalán számos csalástípus leírása megtalálható, érdemes böngészni.

Megosztás