Leginkább az élelmiszeren spórol az utca embere

Megkérdeztünk néhány embert a városban, hogy mi az, amin spórolnak, illetve azt is, hogy bíznak-e abban, hogy a közeljövőben javul a helyzet.

Nemrégiben tett közzé az OTP egy reprezentatív felmérést, ami alapján a háztartások több mint háromnegyedének jelentősen nőttek a kiadásai, ötödének enyhén, és mindössze négy százalék érzi úgy, hogy nem történt változás a kiadásaiban.

A felmérés szerint tízből nyolc ember az élelmiszereken spórol, tízből heten pedig bizonyos élelmiszereket elhagynak vagy csökkentenek, illetve az olcsóbb alternatívát választják.

Véletlenszerűen megkérdeztünk néhány embert Nagyatádon, hogy mi az, amin ők spórolnak.

Egy édesanya szerint csak azon nem spórol a család, amit a gyerekek esznek, maguknak pedig az olcsóbb, sok esetben rosszabb minőségű élelmiszert veszik meg, amiről tudja, hogy hosszabb távon nem kifejezetten jó stratégia, de így is alig jönnek ki a hónap végén, főleg a nyárhoz közeledve, hisz a gyerekek már kinőtték a tavalyi ruhákat, így mindenből újat kell venni.

Másikuk azt mondta, hogy eddig sem élt nagylábon, és úgy nőtt fel, hogy a szüleitől is azt látta, hogy spórolnak, ezért mindig úgy osztotta be a pénzét, hogy nem kell most sem lemondania semmiről, de csak azért, mert eddig sem voltak nagy igényei. Véleménye szerint ezután pedig végképp nem lesznek, mert egyhamar nem lesz vége a drágulásnak, mert ha csökken az infláció, az nem jelenti azt, hogy kevesebbe kerülnek a dolgok, csak annyit, hogy lassabb ütemben emelkednek az árak.

Arról szerdán írtunk, hogy még mindig 24 százalékos az infláció, arról pedig a múlt héten, hogy ennek okán 13 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, nem feltétlenül azért, mert kevesebbet járnak boltba az emberek, inkább azért, mert szinte mindenből a legolcsóbbat keresik.

Némi pozitívum is akad, hisz többen azt mondták, hogy a dohányzásról mondtak le, egyikük egy telefonos applikációt használ a leszokáshoz, ami valós időben írja, hogy mennyit spórol azzal, hogy lerakta a cigarettát.

– Az ember észre sem veszi, ha nem gondol bele, de egy doboz cigaretta kétezer forintnál is több, az háromnegyedmillió forint évente, ha napi egy csomaggal számolok – mondta.

Egy nyugdíjas nő arról beszélt, hogy neki szinte az egész élete lemondással telt, mert egy baleset miatt egészen fiatalon rokkantnyugdíjba kényszerült, emiatt nem jelent újdonságot neki, hogy nem engedhet meg magának dolgokat, ám azt azért elmondta, hogy eddig heti kétszer került hús az asztalra, most már csak vasárnap.

Egy fiatalember a nagymamája kertjében kertészkedik.

– Egyáltalán nem értek hozzá, vagyis, most már valamelyest konyítok, hisz beleástam magam a témába. Lesz paradicsom, hagyma, paprika, uborka. Persze, melós, hisz munka után legalább heti háromszor el kell menni, foglalkozni a kertemmel, de biztosan finomabb lesz majd, mint a bolti. És olcsóbb – mondta. Azt is elárulta, hogy azért a nagymamája sokat segít, ha máshogy nem is, a tudásával mindenképp. – Ja, és biciklivel járok ki minden nap, szóval duplán jól járok.

Mások a rendelt ételről mondtak le. Ahogy nőnek az árak, úgy csökkennek az adagok, panaszkodott egy középkorú, egyedülálló férfi.

– Sosem késő elkezdeni, úgyhogy megtanultam főzni alapszinten. Eddig úgy rendeltem az ebédet, ami nyilván kényelmes, hogy kihozzák egy dobozban, és csak be kell dobni a mikróba, de 1500 forint alatt már főzelék sincs, annyiból meg elég sok főzeléket meg tudok főzni.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás