Emelkednek a lakbérek

Csütörtök délután ült össze Nagyatád Város Képviselő-testülete. Egyebek között arról döntöttek, hogy a város tulajdonában álló lakások bérleti díjait megemelik. Legutóbb 2020-ban, illetve 2017-ben emelték azokat.

Az önkormányzati tulajdonban lévő bérlakások bérleti díját utoljára 3 éve emelte meg az önkormányzat. A közcélú feladat ellátására szolgáló és piaci alapon meghirdetett lakások esetében 15 százalékos emelésről döntöttek. Akkor a szociális lakások lakbérét nem emelték fel, így az 2017 óta változatlan. 

Az azóta eltelt időszakban folyamatosan emelkednek a társasházi költségek, illetve az állapotromlás megakadályozása céljából elvégzett felújítási, karbantartási, hibaelhárítási többletmunkák az önköltség növekedését eredményezték.

Az önkormányzat megvizsgálta, hogyan aránylanak ezek a díjak a nagyatádi albérletárakhoz. Kiderült, még a mostani emelést követően is lényegesen kedvezőbbek lesznek. 

Így január 1-től egy önkormányzati tulajdoban lévő átlagos, 54 négyzetméteres, összkomfortos lakás bérleti díja így alakul:

  • szociális alapon bérbeadott lakás 25 ezer forint
  • közcélú feladat ellátására szolgáló lakás 42 ezer forint
  • piaci alapon meghirdetett lakás 50 ezer forinttól indul a licit

Fontos megjegyezni, hogy mindhárom kategória bérleti díja tartalmazza a közös költséget.

Az alábbi táblázat tartalmazza négyzetméterre levetítve a jövő évtől érvénybe lépő bérleti díjakat:

(Nyitókép: Röhrig Dániel)

Megosztás