Emelkednek az önkormányzati bérlakások bérleti díjai

Csütörtökön tartotta soron következő ülését a képviselő-testület Nagyatádon, ahol egyebek között arról is döntöttek, hogy januártól a város tulajdonában álló lakások bérleti díjai emelkednek.

Az önkormányzat tulajdonában 156 bérlakás van, ezeket háromféle módon hasznosítják: szociális bérlakásként, közcélú feladatok ellátására, illetve piaci alapon adják bérbe.

A csütörtöki ülésén a testület megszavazta, hogy a bérlakások bérleti díjai 2024. január 1-jétől emelkednek.

Tételesen:

  • a szociális alapon bérbe adott lakások esetében összkomfortos lakásoknál 15 százalékkal
    komfortos lakásoknál 20 százalékkal,
  • a közcélú feladat ellátására szolgáló lakások esetében összkomfortos lakásoknál 15 százalékkal, komfortos lakásoknál húsz százalékkal
  • a piaci alapon, 2020. október 1. napjáig pályázaton elnyert és bérbe vett lakások esetében
    15 százalékkal

emelkedik.

A piaci alapon 2020. október 1. és 2023. október 31. között bérbe vett lakások esetén a felsorolás utolsó pontjában meghatározott 15 százalékkal megemelt lakbér összegéig emelkedik, amennyiben addig annál alacsonyabb volt, viszont, ha magasabb, akkor nem emelkedik az összeg.

Az emelésre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban folyamatosan emelkednek a társasházi költségek, illetve az állapotromlás megakadályozása céljából elvégzett felújítási, karbantartási, hibaelhárítási többletmunkák az önköltség növekedését eredményezték, továbbá az ingatlanpiacon bekövetkezett változásokat is figyelembe vették.

Az alábbi táblázat tartalmazza a jövő évtől esedékes önkormányzati lakások négyzetméterre vetített bérleti díját:

A gyakorlatban úgy néz ki, hogy január 1-től egy önkormányzati tulajdonban lévő átlagos, 54 négyzetméteres, összkomfortos lakás bérleti díja:

  • a szociális alapon bérbe adott lakás esetében 28 ezer forint,
  • a közcélú feladat ellátására szolgáló lakás esetében 48 ezer forint lesz,
  • a piaci alapon meghirdetett lakás esetén pedig 57 ezer forinttól indul a licit.

Azt mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy mindhárom kategória esetében a bérleti díjak tartalmazzák a közös költség összegét is.

Megosztás