Figyeljük kutyáinkra az államalapítás ünnepén!

A tűzijátékok idején 30 százalékkal több kutya szökik el otthonról, mint az év más napjain. Idén városunkban is lesz ünnepi tűzeső. Ezért kiskedvenceinket zárjuk el az augusztus 20-i, 12 perc hosszú tűzijáték idejére.

Idén augusztus 20-án este 9 órakor városunkban is lesz tűzijáték az államalapítás évfordulójának alkalmából, a tűzeső műsora 12 perc hosszú lesz. Ez jó hír nekünk, szórakozásra vágyó embereknek, de rossz hír a kiskedvenceinknek. Az ünnepi tűzijáték erőteljes hang- és fényhatással jár, mely az állatokat a sokkhatásként érheti. A Mancs-Rancs Alapítvány állatvédő szervezet egy 2019-es posztjában így fogalmazott:

„A kutya számára szokatlan, érthetetlen, kiszámíthatatlan irányból jön, félelmetes fényhatás is kíséri, úgy érzik a kutyák, hogy ez körbe zárja őket, nincs menekvés. Nem beszélve a robbanást kísérő légnyomásváltozásról, amit szintén érzékelnek. A kutyák ilyenkor félelmükben fantasztikus teljesítményre képesek.”

A bepánikolt otthoni kedvencek elszökhetnek, sőt az ijedt kutya és macska félelemből támadhat is. Magyarországon nincs konkrét adat arról, hogy a tűzijáték idején hány háziállat vész el, de egy amerikai elveszett házi állatokat kereső szervezet adatai szerint a a nagyobb tűzijátékok idején 30 százalékkal több kutya szökik el, mint az év más napjain.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének, Seres Zoltánnak a javaslata, hogy az állatok számára a durrogás idejére a gazdik biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. Megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő.

Négy jó tanács az Orpheus Állatvédő Egyesülettől a tűzijáték idejére, az állattartók részére:

  1. az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyünk magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz,
  2. az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsuk,
  3. a biztonság kedvéért tegyünk kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival,
  4. ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes. 

Az elveszett kutyát könyebb beazonosítani, ha rendelkezik csippel, hiszen ez tartalmazza a gazda adatait is. Így egy elkóborolt kutyust könnyebben hazavisznek az otthonába. Ezért kiskedvencünknek az állatorvonál feltétlenül kérjünk azonosítócsipet, ha ezt még nem tettük meg korábban!

 

Megosztás