Földbe dózerolt házak Segesden: három év után egy tapodtat sem jutott előrébb az ügy

Azóta már kétszer megszüntette az eljárást a rendőrség, mondván, nem állapítható meg bűncselekmény; az ügyészség pedig kétszer dobta vissza nekik megalapozatlanság miatt, kötelezve a rendőrséget a nyomozás folytatására.

Csaknem két éve – pontosan 2021 áprilisában – ásatott ki a hatóság egy épületet markológéppel a segesdi szőlőhegyen, hogy bizonyítékot keressen. Erről felvételt is készítettünk a helyszínen, ahol néhány helyi lakos megerősítette, a településen szinte mindenki tud az esetekről, hétvégi házak és kutak el-, ill. betemetéséről.

A Nagyatádi Rendőrkapitányság nyomozást folytatott „veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt”, ugyanis a feljelentés szerint egy segesdi lakos és családja több éven át „Segesd Szőlőhegyen egy tucat zártkerti ingatlanon végzett engedély nélküli bontásokat oly módon, hogy a rajta lévő épületeket bontás után eltemette, ezzel a talajvízbe juttatva azbeszt szigetelést, palát, műanyagot és sok más káros anyagot”.

Pár hónappal a helyszíni feltárást követően a rendőrség megszüntette a nyomozást, arra hivatkozva, hogy a kirendelt szakértő az eltemetett hulladékot megvizsgálta, és ott „téglatörmelék, betontörmelék, deszka és gerenda darabok, műanyag, sitt, pala” került elő, amely azonban a szakértő szerint nem hajlamos a kimosódásra, nem veszélyes hulladék.

Ezek után a megyei főügyészhez és a minisztériumhoz fordultam, mivel a nyomozó hatóság figyelmen kívül hagyott egy sor tényt, döntő bizonyítékot és tanúvallomást – mondta az Atádhírnek Ludán Péter. – Jónéhány helyszínt mutattam én is és mások is, ezekből csak egyet tártak fel, és az eljárás is csupán egy rendbeli hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indult. Konkrétan megneveztem az elkövetők körét, mégis ismeretlen tettes ellen folytattak nyomozást. Továbbá: minden építési törmelék elhelyezésének rendkívül szigorú szabályai vannak, és költségei is, egyébként mindenki egyszerűen a földbe temetné, és arra építené az új házat. A feltárásról készült felvételen is jól látszik, hogy nemcsak normál, hanem veszélyes hulladék is van a földben, és a föld színe teljesen más, mint a környezeté, feketére van színeződve. Két kutat is megjelöltem a feljelentésben, amelyekbe növényvédőszeres göngyöleget és építési törmeléket hordtak, egyiket sem vizsgálták meg. Ráadásul több tanúvallomást is figyelmen kívül hagytak.

A 2021 júniusában írt panaszt követően a megyei főügyész azonnal elrendelte, hogy az eljárást újra folytassa le a Nagyatádi Rendőrkapitányság. Mivel elfogultságra is panaszkodott a feljelentő, úgy értesültünk, az ügyészség kirendelte a kaposvári rendőrséget a nyomozás ellenőrzésére. Ami újraindult, tanúkat rendeltek be, de újabb helyszíni szemléről nem tudunk.

Eltelt másfél év, mire a Nagyatádi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya 2022 novemberében másodszor is megszüntette a nyomozást, megint csak arra hivatkozva, hogy „a rendelkezésre álló adatok, ill. bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”. Ezt azonban az ügyészség év végén másodszor is hatályon kívül helyezte, és elrendelte a nyomozás folytatását, mivel „az eljárást megszüntető határozat megalapozatlan”.

Összegezve: eltelt három év az ügyben tett feljelentés óta, tucatnyi épület és kút van ugyanúgy a földbe temetve, megjelölt helyszíneken, szemtanúk és tanúvallomások állnak rendelkezésre, most mégis kezdődhet elölről a vizsgálat.

Ezért feltettük kérdéseinket a rendőrségnek, az alábbi választ kaptuk tőlük.

„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy fenti tárgyban a Nagyatádi Rendőrkapitányság folytat büntetőeljárást, mely jelenleg is folyamatban van, ezért a nyomozás állásáról bővebb információval nem szolgálhatunk.”

A nyitókép a helyszíni feltárás során készült 2021 áprilisában
A nyitókép a helyszíni feltárás során készült 2021 áprilisában

Megosztás