Három somogyi választókerület is billegő, köztük a 2-es is

Nagyatád is a somogyi 2-es kerülethez tartozik, ebben és másik 31-ben lesz várhatóan szoros a parlamenti választás. Somogyban a 3-asban van a legnagyobb, az 1-esben pedig a legkisebb esélye a győzelemre a Fidesznek.

A mostani becslés a taktikaiszavazás.hu adatbázisán alapul, amely az elmúlt három választás (a 2018-as országgyűlési, a 2019-es EP-, illetve önkormányzati választás) adatait súlyozza az elmúlt hat hét közvélemény-kutatásainak átlagával.

A választás 32 körzetben lesz igazán szoros

Jelen állás szerint az ország 106 egyéni választókerületéből 32 billeg, vagyis ott a választás kimenetele nem egyértelmű. A különbségek azonban ezekben is eltérőek: 0,1-től 7 százalékig szórnak.

Somogyban egy helyen sem változtatott a Fidesz, mindenhol a 4 évvel ezelőtti jelöltjeit küldi harcba. Megyénk négy választókerületéből egyet nem soroltak a billegők közé: a Somogy 3-asban (Marcali) a jelenlegi becslések szerint 10% a kormánypárti jelölt, Móring József előnye az ellenzék közös jelöltjével, Steinmetz Ádámmal szemben.

A 3 somogyi billegőben Szászfalvi előnye a legnagyobb

A másik három somogyi közül a 2-ben (Barcs) ismét induló Szászfalvi Lászlónak kell a legkevésbé izgulnia, mert a jelenlegi állás szerint majdnem 7 százalék az előnye az ellenzéki ellenféllel szemben. A 2018-as választáson több mint 51 százalékkal nyert. Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselővel küzd ismét, aki négy éve a második helyen végzett. A becslés szerint jelenleg így állnak: Szászfalvi: 51,4% – Ander: 44,5%.

A somogyi 4-esben (Siófok) 5-6%-kal vezet a fideszes Witzmann Mihály, vele szemben ismét a Jobbik országgyűlési képviselője, Potocskáné Kőrösi Anita indul. Witzmann 4 éve több mint 51 százalékkal nyert, Potocskáné a harmadik lett. Egyelőre így állnak: Witzmann: 50,3% – Potocskáné 44,7%.

Az eddig felsorolt három körzetben inkább a Fidesznek áll a zászló jelen állás szerint.

Kaposváron az ellenzék áll nyerésre

Egészen más a helyzet a Somogy 1-ben (Kaposvár), ahol fölényben van az ellenzék, mondhatni, az egy mind biztosabbá váló ellenzéki körzet. Ott is maradt a régi Fidesz-jelölt, Gelencsér Attila, akivel szemben a DK-s Varga István korábbi egyetemi oktató, újságíró indul el. Négy éve ott nem a DK, hanem a Jobbik volt a második legerősebb ellenzéki párt. Jelenleg ezek az erőviszonyok: Varga: 50% – Gelencsér: 44,8%.

A 2022. április 3-ra kiírt országgyűlési választások hivatalos kampányidőszaka bő két hét múlva, február 12-én kezdődik.

Grafika: taktikaiszavazas.hu
Grafika: taktikaiszavazas.hu

Megosztás