Holnaptól szigorodnak a maszkviselési szabályok – de elég ez?

Holnaptól a vendéglátó- és szórakozóhelyeken kötelező maszkot viselni, kivéve étkezés közben. Már a rendőrség is ellenőrizheti az éttermeket. Eközben Európa több országában kijárási korlátozást vezetnek be.

Szinte napról-napra ugyanazt a szalagcímet olvashatjuk a hírportálokon: újabb rekordot döntött a koronavírus járvány Magyarországon. A mai nap sem kivétel: 3878 újabb fertőzöttről tudunk, és 69-en haltak bele a betegségbe. Vagyis naponta már kétszer annyian halnak meg, mint két héttel ezelőtt. Az egészségügy kapacitásának telítődése is elkezdődött: a Győri kórház már gyakorlatilag megtelt, nem tudják hova helyezni az új fertőzötteket. Eddig az országban 933 egészségügyi dolgozó került átirányításra, köztük Nagyatádról is 11 szakdolgozót a zalaegerszegi kórházba rendeltek át.

A járvány egész Európában rohamtempóban terjed, amely ellen szigorú intézkedésekkel léptek fel az uniós tagállamok: Ausztriában éjszakai kijárási tilalmat rendelnek el keddtől, Németország és Belgium részleges lockdownt vezetett be, Franciaország és Spanyolország egyes területein kijárási tilalmat rendeltek el. Szlovéniában minden nem létfontosságú boltot bezárattak, és még sorolhatnánk.

Mindeközben a szombati sajtótájékoztatón a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor úgy nyilatkozott, a magyar kormány stratégiája az „egyéni védekezésre”, az állampolgárok együttműködésére épít.

Ennek szellemében a kormány szerdán arról döntött, hogy hétfőtől kiterjeszti a maszkviselési szabályokat. Az új rendelet értelmében a szórakozóhelyeken állandó jelleggel kötelező a maszkviselés, a vendéglátóhelyeken pedig csak arra az időre vehetjük le, amíg étkezünk.

A vendéglátó üzlet üzemeltetője vagy annak alkalmazottja köteles felszólítani a szabálysértőket, hogy húzzanak maszkot. Ha ennek nem tesznek eleget, az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy az illető a vendéglátó üzletet elhagyja.

Korábban a kereskedelmi hatóságok ellenőrizhették a szabályok betartását, ám mostantól a rendelet kiegészül azzal a szabállyal is, hogy a rendőrség is lefolytathat ellenőrzéseket és szankcionálhat az alábbi szabályok szerint:

Ha a maszkhasználati kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, akkor

a) a kötelezettség első alkalommal történő megszegése esetén figyelmeztetést alkalmaz,

b) a kötelezettség második alkalommal történő megszegése esetén 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki,

c) a kötelezettség harmadik alkalommal történő megszegése esetén az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja,

d) a kötelezettség negyedik alkalommal történő megszegésétől kezdve az üzletet, illetve a helyiséget legalább a kötelezettségszegések alkalmainak számával megegyező számú napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Vagyis amíg Európa többi országa lezárja magát, addig nálunk még mindig ott tartunk, hogy most már tényleg vegyük komolyan a maszkviselést.

Megosztás