Újabb földrengés! Romokban a horvát település!

Ezúttal jóval erősebb. Alig egy nappal a horvátországi események után újabb földrengés rázta meg városunkat! Cikkünk folyamatosan bővül! Videó link a földrengés középpontjából, Petrinjából!

Frissítés 13:10-kor:

A Jutarnji horvát hírportál beszámolója szerint a földrengés epicentrumában, Petrinjában hatalmas károk keletkeztek. A helyi polgármester közleménye szerint a fél város romokban hever a földrengést követően, azonnali segítséget kért a település számára. A cikk szerint szerint pánik és káosz van az utcákon, embereket húznak ki autókból és a törmelék alól, a helyi óvoda is összedőlt. 

A város épületeinek fele összedőlt, hatalmas károk keletkeztek
A város épületeinek fele összedőlt, hatalmas károk keletkeztek. A videó megtekintéséhez kattintson ide!

Frissítés 12:51-kor:
Kiderült: ismét Horvátországból érkezett a földrengés, méghozzá majdnem ugyanabból a régióból, mint tegnap. 12:19-kor pattant ki, nem sokkal később már itt is érezhető volt. Ráadásul ez most még erősebbnek bizonyult, 6,6-ot ért el a Richter-skálán! Ez már elég erős ahhoz, hogy a stabilabb épületek is megrongálódjanak akár az epicentrumtól 50–80 km távolságban is.

Zágrábtól délre, mintegy 40 kilométerre volt az epicentrum
Zágrábtól délre, mintegy 40 kilométerre volt az epicentrum

A Hunyadi utcában közel 70 ember vonult ki az otthonaiból, újabb beszámolók szerint a leves kilötyögött a fazekakból, köntösben futottak ki a lakásokból. Úgy tudjuk, a fővárosban is érezték a rengést. 

Frissítés 12:33-kor:
A Hunyadi utcai tízemeletesekben poharak és könyvek estek le a polcokról, és kinyíltak az ajtók, szekrényajtók.  Az itt élők elmondása szeint úgy hullámoztak a falak, mintha a tengeren lennének. Többen lementek az utcára, az utórengéseket nem akarják a lakásban megvárni. 
A rengés érzékelhető volt Kaposváron, Dombóváron és Csurgóban is. A Seismology.hu oldal egyelőre nem elérhető, így nem tudjuk még, hol volt az epicentrum. 

12:20 körül érte el Nagyatádot az a földrengés hullám, mely most sokkal jobban érezhetőbb volt a tegnap reggeli eseményhez képest: a helyiek arról számoltak be, hogy majdnem fél percig szinte hullámzott a lábuk alatt a talaj. Többen lemenekültek az emeletes házakból, volt aki úgy fogalmazott, még a hasa is émelyegni kezdett, és a kezdeti erős rengést követően majdnem egy percig mintha még ingott volna a föld a lábuk alatt. Az utcákban a kutyák kórusban ugatnak. Nemrég tudtuk meg, hogy még Pécsett is érezték a földrengést! A kérdés: hol volt az epicentrum, és milyen erősségű volt? Hamarosan frissítjük cikkünket, amint többet tudnunk. 

Megosztás