Ismét kreatív alkotótáborban vesznek részt nálunk a budapesti szobrászok

A nagyváros zsivajától elvonulva, inspiráló légkörben alkot 11 szobrász Nagyatádon. A szoborpark műhelye egész nap hangos az esztergagép, a fúró és a csiszológép zajaitól.

„Művész nem gondolhat ki olyan nagyot, hogy egy márványtömb ne rejtse már magában.” – az idézetet a reneszánsz művsztől, Michelangelotól származik. A gondolat szerint minden kiváló alkotás már ott rejlik a nyersanyagban, a művész feladata hogy levetkőztesse azt. A nagyatádi szoborpark már 44 éve helyszínéül szolgál az ügyes kézzel és formai érzékkel megáldott faszobrászok kreatív alkotómunkájának. A természethez közelsége, az elzártsága, a berendezései mind egy célt szolgálnak: hogy az idelátogató művészeket elkapja az ihlet, és hogy az ihletből aztán meg is valósulhasson egy alkotás. A szoborpark alapító okiratában is ez szerepel:

„Az Alkotótelep és Szimpózium a hazai és külföldi művészek számára kedvező lehetőséget kíván biztosítani plasztikai művészetük kifejtésére, baráti együttműködésre, valamint művészek és elméleti közművelődési szakemberek eszmecseréjére… A meghívás egyben fölkérés egy nagyméretű, külső teret igénylő, tájhoz kapcsolódó, szabadtéri gyűjteményben elhelyezhető faplasztika elkészítésére.”

A Budapestről idelátogató művészek is éppen ezeket a gondolatokat követték. A tábor főszervezője, Kotormán Norbert szobrászművész elmesélte, 8 évvel ezelőtt egyetemista diákok számára szervezték itt az első alkotótáborukat. A helyszín annyira megtetszett nekik, hogy azóta is minden évben összeáll egy kisebb csapat kortárs művészekből és ellátogatnak ide.

Kotormán Norbert az esztergagépet kiválóan kezeli
Kotormán Norbert az esztergagépet kiválóan kezeli

– Itt nincs kötelező program, ez a társaság egy önálló, szuverén szobrászokból álló baráti társaság, akik 25 éve járják együtt a világot, sok mindent együtt csinálunk, többször dolgoztunk együtt is. Itt éppen az a lényeg, hogy nincs tematika, kötöttségek nélkül, előre kigondolt koncepciót nem követve tudunk egy héten át szabadon alkotni, nem aggódva a határidők és az egyéb kötelességek miatt. Itt mindannyian hasongondolkodásúak vagyunk, egymásból is merítünk ihletet és segítünk egymásnak fejlődni – mondta a szobrászművész.

A faszobrász elengedhetetlen kellékei: a véső és a kalapács
A faszobrász elengedhetetlen kellékei: a véső és a kalapács

A folyamatban lévő alkotások javarésze fából készül faragás útján. De festéket, kétkomponensű plasztikot is használnak. A vésőn és kalapácson kívül gyakran nyúlnak a nagyobb teljesítményű gépekhez is, mint például az esztergagép vagy a fafúró. Idén nagyobb létszámmal érkezett a csapat, ugyanis az alkotótábort egy pályázat keretében tudták megvalósítani, melyből a helyszínt, az étkezést és a nyersanyagokat is finanszírozni tudták.

Megosztás