Jól működik a gyermekvédelem Nagyatádon

Tavaly 5 gyermek került súlyos veszélyeztetettség miatt ideiglenes elhelyezéssel szakellátásba, félezernél is több esetben kerítettek sort segítő beszélgetésre a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ munkatársai.

A képviselő-testület tegnapi ülésén fogadta el a képviselő-testület Ivókné Pintér Melinda, a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központ igazgatójának a beszámolóját a 2022. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladataink ellátásáról, amiből egyebek között az is kiderült, hogy tavaly 5 gyermek került ideiglenes elhelyezéssel szakellátásba súlyos veszélyeztetettség miatt, míg nevelésbe vételre egy alkalommal került sor. A gyermekjóléti szolgálat 8 gyermek családba fogadásánál működött közre.

Félezernél is többször tartottak segítő beszélgetéseket a munkatársaik, de az ügyintézésben is 348 alkalommal nyújtottak segítséget. Egy év alatt a központ dolgozói ötszáznál is többször jártak családlátogatáson, és 270 adományt közvetítettek ki, amiknek nagy részét Nagyatád lakossága ajánlotta fel, de civil szervezetek és cégek is adományoztak.

– Akik a látókörünkbe kerülnek nem maradnak ellátás nélkül. Segíteni mindig tudunk, az intézményeink alkalmasak erre, a munkatársak, kollégák tisztában vannak a feladatokkal – fogalmazott Ormai István polgármester.

Kiemelte, hogy mindannyiunknak nagy a felelőssége a jelzőrendszer megfelelő működésében.

A gyermek veszélyeztetettségének megelőzése érdekében a törvényben előírtak szerint a gyermekjóléti szolgálat észlelő-jelzőrendszert működtet. A jelzőrendszer tagjaival rendszeres kapcsolatot tart fenn a szolgálat. A jelzőrendszeri tagoktól tavaly összesen 60 jelzés érkezett, legtöbb a nevelési-oktatási intézményektől, illetve a szociális személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatóktól.

A jelzések fő oka a család rossz szociális helyzete, a nem megfelelő lakhatási körülmények, a higiéné lehetőségek hiánya, de a szülők egymás közti konfliktusa miatt is érkezett jelzés, illetve a gyermek elhanyagolásával kapcsolatosan is.

(A nyitókép illusztráció, készítette: Röhrig Dániel)

Megosztás