Két háziorvost és egy iskolaorvost keres Nagyatád

Mindhárman megszüntetik a szerződésüket, de most szinte lehetetlen orvost találni. Egyre több az ellátatlan praxis. Az éjszakai és hétvégi ügyeleti ellátást pedig csak 66%-os díjemelésért vállalja az eddigi szolgáltató.

Nagyatádon június végén a 4-es, augusztus végén pedig az 1-es számú körzetben nem marad háziorvos, és ugyancsak nyár végén szünteti meg a szerződését az iskola-egészségügyi ellátást végző doktornő.

A megüresedett praxisok helyére pályázatot kell kiírni, a betöltésük azért is fontos lenne, mert ugyan a betöltetlen háziorvosi körzet helyettesítés útján is ellátható, de ha ez egy évnél hosszabb ideig történik, akkor már csak 60 százalékban finanszírozza az állam.

Az egészségügyi alapellátás terén évek óta egyre romlik a helyzet. Magyarországon minden 9., Dél-Somogyban pedig már majdnem minden 3. háziorvosi körzet betöltetlen. Megyénkben már 41 ezer ember egészsége a tét, ennyi lakos tartozik a tartósan betöltetlen praxisokhoz, vagyis minden hetedik somogyi érintett. Ráadásul az országban csaknem minden harmadik háziorvos 60 év feletti, vagyis hamarosan nyugdíjba vonul.

A nagyatádi képviselők a tegnapi ülésükön voltak kénytelenek ismét foglalkozni a problémával. Kiírják a pályázatokat az állások betöltésére, még szolgálati lakást és térítésmentes rendelőhasználatot is felajánlanak, de többet aligha tehetnek.

Ráadásul a központi ügyeleti ellátásra kötött szerződés is lejár a szolgáltatóval április végén. Ennek a működtetését a járás 18 önkormányzata társulásban végzi. Mindent elmond a helyzet súlyosságáról, hogy a szolgáltató eddig havonta és személyenként 125 forintért látta el a feladatot, ezentúl viszont csak 208 forintért vállalja. A 66 százalékos emelés mutatja, mekkora a hiány.

A testületi ülésen elhangzott, hogy a hazai egészségügyi rendszer folyamatban lévő teljes átalakításának egyik elemeként a tervek szerint ősszel Somogyban is átveszi az állam az alapellátás működtetését az ügyeleti rendszerrel együtt, ugyanakkor Ormai István polgármester megjegyezte: információi szerint némi csúszás van a folyamatban, lehet, hogy Somogyban mégsem tud elindulni az új ügyeleti rendszer októberben.

Illusztráció. Korábbi felvétel.
Illusztráció. Korábbi felvétel.

Megosztás