Somogyban átlagosan 67 napot kell várni egy szakemberre

Ma átlagosan 58 napot kell várni szakemberre Magyarországon. Somogy vármegyében 67-et. A várakozási idő egy éve még 138 nap volt. Ha tovább csökken a kereslet, félő, hogy újra felerősödik a szakemberek kivándorlása.

Pedig a munkadíjak már európai szinten vannak, négyzetméterenként 8 636 forintot kérnek el átlagosan a szakemberek, és kétharmaduk további áremelést tervez idén – derült ki a Mapei Kft. friss kutatásából.

2023. februárjában 58 nap volt a szakemberhiány Magyarországon, azaz egy szakember ennyi nap múlva tudna elkezdeni egy új, számára tipikus nagyságú munkán dolgozni, ha most kapna ajánlatkérést. Ez drasztikus, 42 százalékos esés a múlt évi adatokhoz képest.

Szakemberhiány vármegyénként 2023. február (a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig lévő napok száma)
Szakemberhiány vármegyénként 2023. február (a szakember megkeresésétől a munka megkezdéséig lévő napok száma)

Ahogy a kutatásból kiderült, Békés vármegyében a legmagasabb a szakemberhiány, ahol a várakozási idő 83 nap, csak utána jön a sorban Győr-Moson-Sopron vármegye (75 nap), majd Veszprém vármegye (71), Budapesten 60 napot kell várni szakemberre. A legalacsonyabb Komárom-Esztergom és Tolna vármegyékben a szakemberek vállalási ideje, mindössze 38 nap.

Minél nagyobb munkáról van szó, annál hosszabb a várakozási idő. Az apróbb javítások várakozási ideje átlagosan 46 nap, a kisebb kivitelezéseké és felújításoké 56 nap, a közepes beruházásoké 66, a nagyberuházásoké 71 nap.

A legtöbbet idén is generálkivitelezőkre kell várni, átlagosan 75 napot. A kőműves 70, a burkoló 65 napra tud munkát vállalni. A legkevesebb a víz- és gázszerelők vállalási ideje, 27 nap, az épületgépészé 33 nap, a villanyszerelőé 40 nap.

Az 58 nap átlagos várakozási idő egyébként reális lenne, hiszen a gyakorlat az, hogy mind a szakemberek, mind a megrendelők két-három hónapot tudnak könnyen előre tervezni – véli Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakember szerint a csökkenő vállalási idő egyértelműen a kereslet csökkenését jelzi. Érezhető a visszaesés a lakossági piacon, a magánépíttetők kivárnak, sokan reménykednek valamilyen beruházási támogatásban, amilyen az otthonfelújítási program volt.

Európai szintű munkadíjak

Számottevő különbség van Kelet- és Nyugat-Magyarország között a munkadíjak tekintetében. A szakipari munkák átlagos négyzetméterára Budapesten és Pest vármegyében kiugróan magas. Budapesten 9 376 forint, Pest vármegyében 9 409 forint a munkadíj négyzetméterenként.

Különösen figyelemre méltó, hogy Somogyban a legmagasabbak a szakipari munkadíjak Budapest és Pest vármegye után: 7 667 forint a négyzetméterár.

Ez Borsod-Abaúj-Zemplénben a legalacsonyabb, 5 448 forint.

Szakipari munkák átlagos munkadíja vármegyénként 2023. február (forint/négyzetméter)
Szakipari munkák átlagos munkadíja vármegyénként 2023. február (forint/négyzetméter)

A Mapei Kft. információi szerint a 8636 forintos négyzetméterár már európai szintű munkadíjnak felel meg. Markovich Béla szerint ez fékezi a kivándorlást, ilyen munkadíjak mellett a szakemberek többségének nem éri meg külföldre menni.

Azonban, ha tovább csökken a kereslet, hiába a magas munkadíjak, munka nélkül félő, hogy újra felerősödik a szakképzett építőipari szakemberek kivándorlása.

A megkérdezett szakemberek kétharmada tervez áremelést 2023-ban. A szakemberek által tervezett áremelés mértéke átlagosan 14 százalék.

Borúlátóak a szakemberek

A kereslet mérséklődése érezhető a szakemberek hangulatán is, kevésbé optimistán tekintenek a jövőbe. A megkérdezett szakember válaszadók 25 százaléka véli úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok; nem változnak a dolgok az építőipartban a válaszadók 26 százaléka szerint; 49 százalék érzi úgy, hogy jelenleg nem a jó irányba mennek a dolgok az építőiparban.

A kutatás módszertana

A kutatás célja megismerni a szakemberhiány mértékét Magyarországon. Az adatfelvétel önkitöltős online kérdőívvel történt. Adatfelvétel ideje: 2023. február. Elemszám: 1030 fő aktív építőipari szakember. Az elemzés statisztikai módszerekkel történt. A kutatás nem reprezentatív.

Depositphotos
Depositphotos

Megosztás