Kutya jó dolguk van az atádi ebeknek

Egyre több nagyatádi kutya jár iskolába, hála Taliánné Vinkó Zsófiának, aki pár évvel ezelőtt döntött úgy, hogy kutyaiskolát indít, hisz azt látta, hogy 50 km-es körzetben nem találnak ilyen lehetőséget a gazdák.

Emiatt több képesítést is megszerzett az évek során. Tegnap este az uszoda előtti zöldterületen találkoztunk, ahol a legkülönbözőbb kutyák vártak a tanításra. De nemcsak a kutyáknak, hanem a gazdáiknak is tanulniuk kell. Továbbá a tudatos kutya választásra is felhívta a figyelmet Zsófi.

– Nem minden kutya való minden emberhez, fontos, hogy ne az alapján válasszunk kutyát, mert láttuk egy filmben, hogy milyen okos, vagy azért, mert éppen cukinak találjuk. Az állatok, különösen az ebek személyisége ugyanúgy sokféle lehet, ahogy az embereké. Ha nem kompatibilis a gazda és a kutya, akkor nem biztos, hogy boldog együttélés lesz – mondta a tréner.

A zöldterületen pórázos órákat tart, és egyben a gazdákat is igyekszik tanítani, hogy megfelelően tudják kezelni a kedvenceiket. Közben pedig elindította a kutyaóvodát is, ahol 3 és 7 hónapos kor közötti kutyák zárt területen, szakmai felügyelet mellett, szabadon szocializálódhatnak. Póráz nélkül tudnak egymással játszani, aminek köszönhetően megtanulják a kutyák közötti kommunikációt. Ennek hatására később könnyebben ismerkednek majd össze újabb kutyákkal. Itt a kölyökkutyák is megkezdhetik a közös tanulást a gazdival pozitív megerősítési módszerekkel, de játékosan.

– Azt látom, hogy két véglet van. Az egyik, amikor szőrös gyerekként tekintenek a kutyákra, nem veszik figyelembe a kutya állati ösztönös lényét, a másik pedig, amikor az udvaron, elhanyagolva, kvázi udvardíszként, esetleg kikötve, láncon tartják a kutyákat és egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset foglalkoznak velük. Egyik véglet sem jó!

Igyekszik megmutatni az arany középutat a gazdáknak, hogy a két véglet között elhelyezkedik egy normális kutyatartó morál.

Egy-egy csoportban általában 8-10 kutya van, így tud minden párosra megfelelő figyelmet szentelni a foglalkozások során.

– Az álmom egy kutyanapközi, de azt főállás mellett nem tudom csinálni, illetve egy kutyapanzió, ami szintén nincs a környéken, pedig igény lenne rá – vázolta a távoli terveit.

Közben a kutyák és a gazdák kört alkotnak, majd Zsófi elkezdi az órát. Feltűnő, hogy mindenki fegyelmezett, pedig nem hangzik el hangos szó, mégis a kamasz és a felnőtt kutya egyaránt betartja a szabályokat.

A KutyaJó Kutyaiskola közösségi oldala itt érhető el.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás