Legutóbb a nagyatádi nők 12 százaléka ment el mellrákszűrésre

A szűrés ingyenes, ennek ellenére 2021-ben az 1581 behívott nagyatádi nő közül mindössze 194-en jelentek meg a vizsgálaton, pedig, ha időben észreveszik a mellrákot, akkor a túlélési esély jelentősen megnő.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, és a korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezete is csatlakozott a rózsaszín szalagos felvonuláshoz. A Széchenyi park zenepavilonja előtt a zumbások melegítették be a közönséget, majd a Doomstriker motorosainak vezérletével elindult a felvonulás. A séta a NASZI dísztermében ért véget, ahol Winkler Violetta, a liga irodavezetője, valamint Ormai István köszöntötte a résztvevőket, akik dr. Pécsi Balázs onkológus szakorvos előadását hallgathatták meg a rákbetegégről, a rákgyógyításról, illetve a rákgyógyászat fejlődéséről, valamint annak árnyoldalairól is.

Az onkológus kiemelte: aki elmegy szűrésre, akinél időben észlelik a betegséget, annak az orvostudomány fejlődésének köszönhetően évről évre növekszik a túlélési esélye. Elmondta: ma Magyarországon számos hiányosság tapasztalható az egészségügyben, ám az onkológiai műtéteket mindig elsőként végzik el.

– Egyre több emlőrákos beteg van.  Az 50 év alatti daganatos betegek száma az elmúlt 20 évben megduplázódott. Ennek egyetlen magyarázata lehet: sokkal szennyezettebb az a világ, amiben élünk. A városi élet önmagában egy nagyon magas rizikófaktor. Az európai országok közül Magyarországon 40 százalék körüli azoknak a száma, akik elmennek szűrésre, míg számos nyugati országban ezeknek az aránya 85-90 százalék.

A téma ellenére rendkívül élvezetes előadásról bővebben a későbbiekben számolunk be.

Megosztás