Ma választanak polgármestert a segesdiek

Az előző polgármester tavalyi halála után időközi választást tartanak a községben. Az X-et ezúttal három jelölt egyikéhez húzhatják be a szavazók. Őket kérdeztük meg, hogy mi alapján döntenek.

A több mint tíz éves hivatali idejét töltő segesdi polgármester, Péntek László tavaly februárban – mintegy két héttel a 70. születésnapját követően – tragikus hirtelenséggel elhunyt. A megüresedett tisztség betöltéséért Bencze Imre, Sára Gábor és Takácsné Illés Henriett indul jelöltként.

A két szavazókörben összesen 1867 választópolgár teheti le ma a voksát. Munkatársunk a községben járt, hogy képet kaphassunk a településen uralkodó hangulatról és a választópolgárok döntései mögött megbúvó gondolatokról.

Segesden járunk röviddel kilenc óra előtt. Egy hölgy éppen a portája előtt tesz-vesz, hogy rendben tartsa a területet. Ő még ugyan nem ment el a mai szavazásra, de kérdéseinkre válaszolva határozott véleménynek adott hangot: „összecsapások vannak.” Bővebb magyarázatából végül kiderült, hogy ez alatt nem erőszakos konfliktusokat ért, hanem korrupciót feltételez a voksok megszerzéséért zajló versengésben. Úgy tűnik, ez a meggyőződés mégsem tántorítja el a szavazáson való részvételtől.

Szerintem van alkalmas jelölt, és remélem, hogy az fogja megnyerni, akire én is szavazni szeretnék – erre vonatkozóan hozzátett még egy tisztázást. – Nem arra, aki eddig volt.

A vezetőkkel kapcsolatos bizalmatlanságában nem volt egyedül, bár azt is hozzátette, hogy az általa elmondott dolgok egy részét csak hallomásból véli tudni. Kollégánk ezután a választókörök felé vette az irányt.

A Kossuth utcában járunk, ahol mások mellett egy 50 év körüli férfi érkezett meg kerékpárral, hogy leadja a voksát. Megkérdeztük, ő mi alapján hozta meg a döntését.

Én mind a hármukat ismerem, és azért nem mindegy az, hogy valaki mit tett eddig a településért. Szerintem a legnagyobb probléma az, hogy vannak itt ilyen „politikus” emberek – ennek jelentését egy további kérdésre válaszolva bontotta ki. – Úgy értem, hogy olyanok, akik az emberek feje felett akarnak döntést hozni a sorsukról, és akiknek csak úgy a jó, ahogyan ők akarják.

Mielőtt munkatársunk elköszönt volna tőle, megkérdezte, szerinte jó-e itt élni jelenleg Segesden. A választ egy élete fénykorán már túllévő, beletörődött vidéki ember nyugalmával adta meg.

Ide születtünk, kénytelenek vagyunk itt élni.

A Teleki utcában a helyzettől kissé zavarban lévő férfi adott válaszokat a feltett kérdésekre. Arra, hogy mi alapján választanak polgármestert, a következőt felelte.

Azért, hogy jobbak legyenek Segesdnek a dolgai, mindene jó legyen. Jobb ember kerüljön be – mondta. A középkorú férfi kevésbé kritikusan beszélt a jelöltekről, mint a többi megkérdezett. – Mindegyikük jó ember, mindannyian segesdiek. Akkor derül majd ki igazán, hogy mi lesz, amikor az új polgármester beül a székbe, addig így előre én ezt nem tudhatom.

Egy másik, fiatalabb válaszoló – szintén a Teleki utcában – kevésbé illetődött meg a kérdéseinktől. Ő főképp, valószínűleg életkorából fakadóan, a fiatalabb generációk érdekeinek a figyelembevételéről beszélt mint a döntése mögötti motiváció.

Az én felfogásom szerint, én a fiatalságban gondolkodok, a falunak hiányzik ez a fiatal élet, az a lendület, ami volt régebben. Már a falunapok és az egyéb rendezvények sem olyanok, mint korábban – ezután arra válaszolt, szerinte melyik jelölt képviseli leginkább ezt az elképzelést. – Kimondom így, én a Sára Gábort gondolom. Ismerem őt, és amikor beszélgettünk, akkor azt mondta, hogy nem fog fűt-fát ígérni, de csinál rendezvényeket a településen. Illés Henriettet szintén ismerem egyébként, emiatt nagy a dilemma.

A megkérdezettek válaszai alapján ismét megerősítést nyert, hogy a kisebb településeken fokozottan érvényesül a személyes ismeretség fontossága a választások során. Ez biztosít megnyugvást az olyan „politikus emberektől” való félelemmel szemben, akik az egyébként is kiszolgáltatott, elöregedő vidéki falvak és községek lakosainak a feje fölött döntenek.

Az előbbiekben idézett fiatalember rátapintott arra az érdekes ellentmondásra is, hogy míg bizonyos tekintetben problémásnak tartja a jelenlegi kormány politikáját, kistelepülési szinten mégis nagyon sokan szavaznak a kormánypárti – vagy az annak tartott – jelöltre. A körülmények értékelését végül a következő gondolattal zárta, mely egyben az ő magyarázata erre az ellentmondásra.

Lehet, hogy ő más lesz. Bízni kell ebben, vagyis reménykedni. Lehet, hogy ő másabb lesz, nem mindenki egyforma…

Az időközi választás eredményivel jelentkezni fogunk azok véglegesítését követően.

Megosztás