Bíbor víz folyt a csapokból Kisbajomban

Egy műszaki hiba következtében többletadag került a víz tisztítására használt szerből a falu vízhálózatába. A használt vegyi anyag ekkora mennyiségben szerencsére nem mérgező. A szolgáltató átmosta a teljes hálózatot.

Furcsa jelenséget tapasztaltak a kisbajomiak, amikor tegnap dél környékén megnyitották a csapokat: rózsaszín volt a kifolyó víz. Az esetet többen észlelték, voltak, akik kiposztolták az erről készült képet a közösségi médiában, mások értesítették a Dunántúli Regionális Vízmű munkatársait.

Rózsaszín volt a csapvíz
Rózsaszín volt a csapvíz

A DRV nagyatádi üzemvezetőjétől, Kajdy Pétertől megtudtuk: a telephelyen egy szelep nem záródott vissza rendesen, ezért került többletvegyszer a vízhálózatba. A vízműnél az egyik gépész azonnal észlelte a problémát, a lakossági betelefonálással egy időben nekiálltak az elhárításának.

Mint megtudtuk, a rózsaszínű elszíneződést okozó vegyszer a kálium-permanganát volt, amelyet erős oxidáló tulajdonsága miatt arra használnak, hogy a vízben oldott vas és mangán kicsapódjon. Egyebek között ennek köszönhető, hogy a víz nem barna színű. A szernek enyhe baktériumölő hatása is van. Az üzemvezető szerint nem veszélyes anyag, csak tömény oldatként és nagy mennyiségben fogyasztva mérgező.

A nyálkahártya irritációját okozhatja a permanganát nagyobb mennyiségben, de az oldatnak olyan töménynek kellene lennie, hogy nem is lenne áttetsző a folyadék – mondta el kérdésünkre Kajdy Péter üzemvezető. – A probléma észlelését követően azonnal intézkedtünk: az egész tározóban vízcserét hajtottunk végre, majd átmostuk a teljes hálózatot. Este hét órakor már tiszta víz folyt a csapokból.

Úgy tudjuk, az egész faluban nem is volt észlelhető a jelenség, csak a víztározóhoz közeli házakban. Az egész esetből csak az szerezhetett maradandó emléket, aki a kritikus órákban éppen a fehéreket kimosva végül rózsaszín ruhákat vett ki a mosógépből.

Megosztás