Ötödik alkalommal rendezték meg a Bertók László szavalóversenyt

Az egykor Nagyatádon élő és alkotó költő emlékére immár 5. alkalommal szervezett a Nők Nagyatádért Egyesület és a kulturális központ szavalóversenyt. Idén ismét személyes jelenlétű volt a rendezvény.

„A vers az, amit mondani kell” – írta le annak idején Kányádi Sándor egy elmélkedésében, amely egy iskoláskorú gyermek válasza volt arra kérdésre, hogy mi is az a vers. A diák persze valószínűleg csupán arra gondolt, hogy a verset neki, mint kötelező tananyagot meg kell tanulni és fel kell mondani. Ám a művész, ahogyan ír róla az elmélkedésében is, ennél sokkal mélyebb, ősi értelmet vélt felfedezni az egyszerű gyermeki mondatban.

A vers az, amit mondani kell.

Bizony, hiszen a versek a papírra száműzve mit sem érnek, ha nincs, aki olvassa, és még inkább felolvassa őket. Ha a vers nincs megosztva, nincs a hang szárnyán elültetve mások elméjében, elsorvad, értelmét veszíti. A verset mondani kell, érezni, és megélni.

Valószínűleg ezen gondolatok szellemében szervezik a szavalóversenyeket is, hogy a költemények megelevenedjenek. Városunkhoz pedig egy ismert, 20. századi író-költő neve az utóbbi években véglegesen hozzáforrt: Bertók László. A poéta Nagyatádon élt és dolgozott könyvtárosként több évet, és az ő tiszteletére immár 5. éve szavalóversenyt szervez városunkban a Nők Nagyatádért Egyesület és a kulturális központ.

Az elmúlt években a járványügyi korlátozások persze nem tették lehetővé a személyes jelenlétű rendezvényeket, így például tavaly is online formában tartották meg a versenyt. Idén viszont újra közönség és zsűri előtt szavalhattak a résztvevők a turisztikai központban. Minden versenyzőnek egy Bertók költeményt és egy szabadon választott művet kellett előadnia. A produkciókat három fős szakmai zsűri értékelte: Wiegmann Alfréd, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke, Borbély Sándor, Kaleidoszkóp díjas színész és Baranyi Lia, Kazinczy érmes versmondó.

A versenyre 17-en neveztek be, valamennyien 21 év alattiak voltak. A rendezvényt Ormai István polgármester nyitotta meg. Beszédében ő is utalt rá, hogy a versek attól válnak valódivá, ha a köteteket kinyitjuk és olvassuk őket. Majd pedig Bertók László Nagyatád című versében szereplő hat borítékra utalva elővett egy 7. borítékot.

– Hoztam én egy borítékot: ez a hetedik boríték, amit Bertók László nektek küld. Ezt a verset hoztam el én az ő borítékjában:

A lélegzetvételnyi csöndben,
mesében, dalban, ima közben,
a hol volt, hol nem volt seholban,
amikor hang nincs már, csak szó van,

a szemben, fülben, tapintásban
visszalopakodó csodában,
az igenné ordított nemben,
a síron átugró gyerekben,

a gondolatban, mozdulatban,
mikor a kő befelé csobban,
a hullámba vesző mosolyban,
a pillanatban ott maradtam.

A résztvevők sorsolás útján mondhatták el szavalataikat. Először a Bertók, majd egy későbbi fordulóban a szabadon választott műveket adhatták elő. Az előadásokat követően a fellépőket áthívták a Bertók László Városi Könyvtárba megtekinteni a az emlékfalat, miközben a zsűri értékelte a produkciókat.

Az alábbi eredmények születtek a versmondó versenyen:

  1. Haszonics Anett
  2. Főglein Liza Kató
  3. Zarka Nelli Virág

Továbbá Nagyatád Város különdíjában részesült Jaksa Máté és Liszák Lili.

Megosztás