Nagyatádi háziorvos: éljenek a mammográfiás szűrővizsgálat lehetőségével!

Közeledik a kétévente szervezett népegészségügyi szűrés időpontja, minden 45 és 65 év közötti nagyatádi hölgy kap meghívólevelet. Dr. Erdő Gabriella azt kéri: éljenek ezzel a lehetőséggel.

Magyarországon évente mintegy 8 ezer nőnél diagnosztizálnak mellrákot, az áttétek kialakulása pedig közel 2300 nő halálát okozzák, azaz gyakorlatilag minden órában felfedezik valakinél ezt a betegséget, és négyóránként valaki bele is hal.

Éppen ezért októberben a nagyatádi nők számára népegészségügyi szűrést szerveznek. A szűrés Kaposváron, a Kaposi Mór Oktató Kórház Mammográfiai Centrumában lesz október 9-én, 10-én, 16-án, 17-én és 24-én, délelőttönként. A népegészségügyi célú, szervezett onkológiai szűrővizsgálatok az egészségesnek vélt lakosság szűrését jelentik, ez az emlőrák esetén a 45-65 év közötti nőket jelenti.

– Nem csak a népegészségügyi központ behívása alapján lehet vizsgálaton részt venni, beutalóval máskor is el lehet menni – mondta dr. Erdő Gabriella háziorvos. Külön bejelentkezni a 0682-501-375-ös telefonszámon lehetséges.

Zslebics Edit, a Magyar Rákellenes Liga nagyatádi szervezetének elnöke elmondta:

– Nagyon fontosnak tartom a szűréseken való megjelenést, sajnos a behívott hölgyek mintegy negyven százaléka megy el ezekre a szűrésekre, ami nagyon kevés. Egyébként az október a mellrák ellenes hónap, ezzel kapcsolatosan október 13-án tartjuk a rózsaszín szalagos sétánkat Nagyatádon.

Korábban írtuk, hogy az 1-es számú körzetben szeptembertől nem lesz rendelés, ezért a körzethez tartozó betegek bármelyik nagyatádi háziorvoshoz mehetnek. Dr. Erdő Gabriella felhívta a figyelmet, hogy ezt a betegek tegyék meg, mindenki, aki még nem választott, válasszon orvost, és TAJ-számmal, valamint a személyes adataival jelentkezzen be valamelyik nagyatádi háziorvoshoz.

(A nyitókép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás