„Ha összefogunk, akkor nagy dolgokra vagyunk képesek”

Egy nagybajomi kislány megsegítésére ragadtak fegyvert Pécsett, összesen 68-an. Nárcisz gerinc eredetű izomsorvadásban (SMA) szenved, de sem a család, sem Nárcisz nem adja fel. Épp érettségire készül.

– Ha összefogunk, akkor nagy dolgokra vagyunk képesek, mert ha nem, és mindenki a másikra vár, akkor abból nem lesz semmi – mondta Nagy Márta, aki társaival, Stribli Gáborral és Végvári Valentinnel összefogott, és megszervezett Pécsett egy jótékonysági airsoft játékot, aminek a bevételét teljes egészében Nárcisz kapta.

A jótékonysági felhívásra az ország számos pontjáról, így Nagyatádról is érkeztek játékosok. Természetesen az atádi motorosok, a Doomstriker LEMC Hungary Road 68 is ott volt.

– Nárcisz 17 éves, amikor kiderült a betegsége, akkor 8 hónapos volt. Gerinc eredetű izomsorvadásban szenved. Akkoriban azt mondták, hogy 2 éves koráig élhet. Most augusztusban volt az utolsó olyan kezelése, amit közvetlenül a gerincébe kaphatott, mostantól gyógyszert kaphat, ami egy mindennapos kezelés lesz, mert a gerincbe közvetlenül már nem tudják beadni az injekciót. A gyógyszerért kéthavonta fel kell utazni Budapestre, csak személyesen vehetem át – számolt be a lánya helyzetéről az édesanya.

Nárcisz Nagybajomban él az édesanyjával, az édesanyja párjával és három testvérével, akik közül a legkisebb tízéves, viszont mindhárom gyermek segít az ápolásban, például fel tudják tenni a lélegeztetőgépre a testvérüket (éjszaka Nárcisz lélegeztetőgépen van).

– Anyagilag katasztrófa lesz kéthavonta Budapestre járni. Decemberben megyünk először, akkor vinnem kell Nárciszt, a következőre már elég, ha csak én megyek, viszont Nárciszt nem tudom hova tenni, ezért ő is jön majd velem, hisz a párom dolgozik, a másik három gyerek pedig iskolában van – mondta az édesanya.

De Nárcisz kitart és kitartó. Most éppen az előrehozott érettségire készül, tervei vannak az életben, rendezvények dekorálásával szeretne foglalkozni. Amit nem tud elkészíteni, azt lerajzolja és az édesanyja Nárcisz szobájában készíti el a megálmodott dolgokat. Legújabban pinyátákat készítenek együtt.

– A gyerekeim már ebbe nőttek bele, nekik természetes, hogy mindenben segítenek. Ők sportolnak, a legnagyobb két focicsapatban is játszik egyszerre, a középső országos versenyre készül a röplabdacsapattal. Mindegyikük kitartó és erős. És ha a gyerekem kitart, akkor nekem is kutya kötelességem kitartani.

A hétvégén tartott pécsi eseményen negyedmillió forintot gyűjtöttek a családnak, aminek a főtámogatója KMGT Airsoft Team volt, a pályát és az eszközöket adták, lebonyolították a játékot. A motorosok megvásárolták Nárcisz motoralakú pinyátáját, és természetesen, ahogy fentebb említettük, a szervezésben Márta segítségére volt Stribli Gábor és Végvári Valentin.

Nárcisz facebookon is aktív, ahol rendszeresen beszámol a kezelésekről, a vele történt dolgokról, illetve a támogatással kapcsolatos információkat is ott lehet megtalálni: https://www.facebook.com/lisztesnarcisz

(Fotók: Kallós Máté)

Megosztás