Nagyatádon a polgárőrök is segítik az iskolakezdést

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekek biztonságára az iskolák és az óvodák környékén a polgárőrök. A rendőrséggel együttműködve ellenőrzik tanintézmények környékét.

Megkeresésünkre Gazdag Ferenc, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség általános és szakmai elnökhelyettese elmondta, hogy kiemelten kezelik a tanévindító szeptemberi hónapot. 

Az Országos Polgárőr Szövetség felhívásához csatlakozva a somogyi polgárőrök megjelenésére is lehet számítani a nagyatádi iskolák környékén, akik önállóan, vagy a rendőrséggel együttműködve látnak el bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatokat, segítenek a forgalomirányításban, a gyalogátkelőhelyek biztonságos használatában.

Nagyatádon az akciót a rendőrség felkérésére, a rendőrséggel közösen szervezik.

Az elnökhelyettes azt is elmondta, hogy mivel a polgárőri szolgálat ellátása önkéntes, ezért nem minden esetben tudnak a reggeli órákban polgárőrt kiállítani, vagy közös szolgálatra biztosítani, de mindent megtesznek az iskolások védelmében.

A rendőrség is készül az iskolakezdésre, közlekedésbiztonsági tanácsokkal látták el a szülőket:

  • Ha autóval viszik gyermeküket iskolába, mutassanak példát azzal, hogy bekötik a biztonsági övet, és gyermeküktől is követeljék meg ugyanezt.
  • Időben induljanak el, figyelembe véve az ilyenkor megnövekvő forgalmat.
  • Ha a kisebb gyerek tömegközlekedéssel vagy gyalog megy iskolába, eleinte kísérjék el, gyakorolják be az útvonalat, és ismételjék át az alapvető közlekedési szabályokat.
  • A mobiltelefonálás járművezetés közben tilos, de a gyalogosok számára is veszélyes lehet, ha valaki az úttestre lépéskor belefeledkezik a készülékbe vagy a zenétől nem hallja a közeledő autókat. Beszélje meg gyermekével, hogy ilyenkor tegye el a mobilt és vegye ki a fülhallgatót!

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás