Olcsóbb az élelmiszer Nyugat-Európában, sőt, jobb is

Miután durván elszálltak itthon az élelmiszerárak, a közösségi oldalakon sokan szócsatázva igyekeznek cáfolni, hogy a közismerten jóval gazdagabb nyugati országokban jónéhány alapvető élelmiszer olcsóbb, mint nálunk.

Azaz: a két-háromszor magasabb átlagjövedelemmel rendelkező osztrák, német, olasz, angol stb. embereknél drágábban vagyunk kénytelenek megvenni sok alapvető élelmiszert Magyarországon. Mint ismert, legutóbb (januárban) 44 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban. Egyébként egyre kevesebbet, és egyre drágábban veszünk. Megkérdeztünk hát néhány Nyugat-Európában élő és/vagy dolgozó nagyatádi és somogyi embert, mi a tényleges helyzet. Elöljáróban: nagy termékkör nemcsak olcsóbb külföldön, hanem sokkal jobb minőségű is.

A húst, a tejtermékeket és a száraztésztákat innen viszem haza a családnak, például az egyik tésztának, a Barillának a kilója most akciósan 700 forint, nálunk fél kiló 1200 körül van. A hús néha kicsit drágább, néha olcsóbb, mint otthon, de a minősége mindig kiváló – válaszolta egy Ausztriában dolgozó nagyatádi férfi.

Tésztákat, szószokat, pesztót, sajtot szoktam hazavinni – így egy Dél-Tirolban (Olaszország) dolgozó kaposvári hölgy. – Ezek sokkal jobb minőségűek, mint otthon, sőt, most már olcsóbbak is. Legutóbb 50 kiló Barilla tésztát vittem haza, annyian kérték, akciósan 1,20 volt (1,2 euró = kb. 480 Ft). Helyi jellegzetességeket, nápolyit, gyors szószokat, panettónét, sajtokat, ilyesmit is szoktam hazavinni. Régebben Magyarországról hoztam magammal táskaszámra az ennivalót, hogy olcsóbban kijöjjek, most már évek óta fordítva van, innen viszem haza.

Szinte mindent olcsóbban meg tudok venni Olaszban, főleg, ha célirányosan azt nézem, hogy mi akciós, és azt vásárolom, akkor egyértelműen jobban kijövök, sajnos, ezt kell, mondjam. Látom a Facebookon, hogy, húú, az nem igaz, de igen!

A multikban az élelmiszerek minősége sem olyan itt kint, mint otthon: sokkal jobb. Mondok egy másik példát: 100 km-en legalább 1 literrel többet fogyaszt az autóm, ha otthon tankolok, mint amikor Ausztriában. Ugyanazt a szakaszt és útvonalat teszem meg oda és vissza is, tehát ez mással nem magyarázható, egyszerűen nem egyforma az oktánszám. Ez a tapasztalatom.

Egy Angliában és idehaza felváltva élő családanya példaként megemlítette, hogy elhűlt, amikor itthon elfogadható – nem jó vagy kiváló! – minőségű tejet vásárolt: ők mindig ugyanazt a 2 literes tejet veszik London közelében, és 1 fontba kerül (kb. 450 Ft, vagyis literje kb. 225 Ft).

Az egyik Németországban dolgozó olvasónktól komplett listát kaptunk egy ottani, átlagos hipermarket árairól. Eszerint (az árak ált. kilónként, ill. literenként értendőek, ahol nem, ott jeleztük):

  • Sajt 250 grammos szeletelt – 1,59 euró (2500 ft/kg)
  • Cukor 1,49 euró
  • Spagetti tészta 2,00 euró (780 Ft)
  • Liszt 1,19 euró
  • Rizs 2,49 euró (az olcsóbb jázmin 1,49)
  • Olaj 2,49 euró
  • Tej 1,05-1,15 euró
  • Csirke 600 gr. előrecsomagolt 5,99 euró
  • Kenyér 1,49 euró (580 ft)

Ami igazán szembeszökővé tenné az összehasonlítást, ha ehhez mellé tennénk az átlagkeresetek közötti különbségeket is.

Bevásárlás Horvátországban. Fotó: Röhrig Dániel
Bevásárlás Horvátországban. Fotó: Röhrig Dániel

Megosztás