„Az összes kis patika be fog zárni”

Így summázták a várható fejleményeket szakemberek. Dél-Somogyban 12 patikát mutat a nyilvántartás, de közülük már a somogyszobi és az egyik csurgói is bezárt. Egyre nehezebb gyógyszerhez jutni a kistelepüléseken.

Fölkapta az országos sajtó a hírt, miszerint egyik napról a másikra két szomszédos falu gyógyszertára is bezárt Somogyban, emiatt aggódnak az ottaniak, hogyan fognak hozzájutni a piruláikhoz.

Környékünkről nem kell olyan messze menni, errefelé ugyanez a helyzet. Csaknem egy éve írtunk arról, hogy a Nagyatádi járás településeinek 72%-án nincs folyamatos gyógyszerellátás. Legutóbb, kb. egy éve Somogyszobon zárt be a patika, a közelben pedig Csurgón egy másik, idén nyáron (ott egy még maradt). Az ok prózai: nem volt kifizetődő a működtetésük.

A falvakban mind be fognak zárni, inkább előbb, mint utóbb, ugyanis részint nem élnek meg, részint pedig kiöregedett a szakma – válaszolta kérdésünkre egy bennfentes. – A kicsik árban nem tudnak versenyezni a nagyobbakkal, azok 20-30 százalékkal is olcsóbbak.

Mármint a vény nélkül kapható termékeket tekintve. Ráadásul egy gyógyszertár nyitásához és üzemeltetéséhez ún. személyi joggal kell rendelkezni, ehhez pedig 5 év gyógyszerészként eltöltött gyakorlat szükséges. 

Lábodon még működik a gyógyszertár. Fotó: Röhrig Dániel
Lábodon működik a gyógyszertár. Fotó: Röhrig Dániel

Bár a nagyobb forgalmú patikákkal ún. szolidaritási adót fizettetnek, és az ebből befolyó keretből igényelhetnek a kisebbek, így is egyre több gyógyszertár zár be. Nagyatádon három, Barcson kettő, Csurgón pedig már csak egy üzemel tudomásunk szerint. A járásban Segesden, Kutason és Lábodon működik még patika. Egyébként három típusú létezhet: a normál közforgalmú gyógyszertár; ez üzemeltethet fiókgyógyszertárat bizonyos feltételekkel heti néhány órában (ilyen van Nagykorpádon, a lábodi gyógyszertár üzemelteti); ill. lehet ún. kézi gyógyszertár, ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a háziorvosi rendelőnek van egy gyógyszerszobája, de ezt is csak egy közforgalmú gyógyszertárral kötött megállapodás révén működhet: ilyen van Somogyudvarhelyen.

A patikákban kicsi az árrés, átlagosan 12-18% közötti, ahhoz pedig, hogy rentábilisan működhessen egy gyógyszertár,  legalább havi 10-15 millió forintos forgalomra van szükség. Ez pedig megfelelően nagy lakónépesség hiányában nem megy – magyarázta egy szakember.

Azokon a kisebb településeken, amelyeken már nem működik patika, hivatalosan egy lehetőség marad az élők számára: el kell utazniuk a legközelebbi gyógyszertárba. Ami, persze, nem kis elfoglaltság, sőt, még pénzbe is kerülhet. Amíg olcsóbb volt az üzemanyag, falubuszokkal igyekezett ezt megoldani több önkormányzat. 

Maradt még egy kiskapu – bár elvileg nem minden esetben járható, és nem teljesen szabályos út -: a falugondnok összeszedi a recepteket, és kiváltja egy-egy alkalommal. Enélkül egyre több, kistelepülésen élő, mozgásában korlátozott ember nem tudna hozzájutni a gyógyszeréhez.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás