„Nálunk akkor van reggeli, amikor másoknál ebéd”

Kevesen ismerik a cirkuszi világ másik oldalát, ami nem a közönség tapsáról, az elképesztő mutatványokról szól, hanem a folyamatos munkáról, utazásról és sok esetben a nehézségekről.

Tegnap este még Nagybajomban lépett fel a Circus America, majd hajnali 1 órakor a társulat egy része már Nagyatádra érkezett, kora reggel pedig már teljes létszámban álltak neki újra felépíteni azt a sátrat, amiben holnap és holnapután kápráztatják el a nagyatádiakat a hajmeresztő gyakorlataikkal.

A cirkusz késdobálója, artistája, villanyszerelője, színpadépítője és mindenese szívélyesen fogadott minket. Krudszky Kevin már ebbe a világba születetett bele, akinek a családja már nyolc generáció óta cirkuszi berkekben mozog, szintúgy a kilencedik generáció, ugyanis Kevin 4 gyereke és kedvese is együtt utazik a cirkusszal, aki szintén fellép a műsorokban.

Kludszky Kevin
Kludszky Kevin

– Egy héten legalább 4-5 alkalommal utazunk februártól egészen novemberig. A feleségem is cirkuszos családból származik, nem is lehetne másképp, egy normális, polgári élettel összeegyeztethetetlen a mienk. Nálunk akkor van reggeli, amikor másoknál ebéd – mondja. – Van egy lakásunk, amit bérlek, de jó, ha három hónapot ott vagyunk évente. Igazából nem is bírom, már két hét után mennék tovább, csinálnám a dolgomat.

Kevin ott járt iskolába, ahol éppen hosszabb időt töltött a családja.

– Azok voltak a legrosszabb évek, mert mire beilleszkedtem egy új közösségbe, addigra jött a következő. Végül magántanuló lettem.

Amikor ott jártunk, akkor épp a nézőteret építették, a sátor már állt.

– Fél 2-kor feküdtem le, 5-kor keltem, azóta dolgozunk. De ez ebben a szakmában normális. Mi egy nagy család vagyunk. Stabilan húsz emberrel utazik velünk.

A kiadás évről évre magasabb, muszáj sok fellépést vállalni, ráadásul most dán artisták is utaznak velük, akik a szakmán belül nagy ismertségnek örvendenek. Egyébként is, a cirkuszosok közül szinte mindenki ismer mindenkit, nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is.

– A külföldieket mi keressük meg. Ez úgy működik, hogy eljönnek Budapestre a cirkuszfesztiválra, és le lehet őket szerződtetni. A dán artistáink például 2025 vannak lekötve különböző cirkuszokhoz.

Szóba kerülnek a cirkusszal utazó állatok is, hisz már húsz EU-s tagállamban megtiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését.  

– Ennek a dolognak két oldala van. Nekünk könnyebb lenne, ha állatok nélkül lépnénk fel, hisz az engedélyeken át az állatorvosi költségekig, takarmányozásig és a megfelelő körülmények között tartásig mindenről gondoskodni kell. De a másik fele az, hogy megszakadhatok a színpadon, a közönség akkor is jobban értékeli az állatos produkciókat.

A cirkusz holnap és holnapután lép fel a városban, de ezeket már egy ideje táblák és szórólapok hirdetik. Az egyik lakókocsiban éppen ezeket a táblákat ragasztják, készítik elő, hisz a következő fellépést is el kell menni plakátolni, egy pillanatra sincs megállás. Rákérdezek, hogy gyakorolni mikor van ideje a rengeteg munka és fellépés mellett.

– Apám azt tanította, hogy gyakorolni akkor is van idő, ha úgy érzem, hogy nincs, mert a gyakorlás kötelező. A közönséget és a társulatot sem hagyhatom cserben, 100 százelékot kell nyújtanom.

Megosztás