Rendhagyó programajánló a Föld napjára

Szombaton a Föld napját ünneplik világszerte. Tegyünk mi is így, igyekezzünk értékelni mindazt a szépséget, amit a minket körülvevő világ adni képes a Széchenyi parkon át a Rinya partján keresztül és ezeken is túl.

Hamisítatlan tavaszi hétvégének nézünk elébe, az elmúlt időszak csapadékos, borús időjárását pár napra biztosan elfelejthetjük, és kimozdulhatunk a természetbe. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy olyan szegletében élünk a világnak, ahol számtalan szépséget találhat magának az ember, amihez még a városból sem kell kimozdulni, például a Kossuth utca japán díszcseresznyefái teljes pompájukban virágoznak az alattuk andalgók legnagyobb megelégedésére.

A Széchenyi parkban a tavasz a legszebb arcát mutatja. Rengeteg madár és mókus vette birtokba a fák lombjait, érdemes választani egy padot a parkban, leülni rá és a hétköznapok gondjait elengedni, feltöltődni a minket körülvevő természettel.

A Rinya partján egy hosszabb séta nemcsak a testet frissíti fel, hanem a lelket is kiszellőzteti. Az állatok már birtokba vették a területüket, gyíkok, bogarak, kisebb rágcsálók futnak, repülnek, iszkolnak a koratavaszi virágok között.

Érdemes az Ámor erdőt is meglátogatni, különösen a késő délutáni órákban, amikor az aranyfényű Nap bevilágít a fák közé. A szerencsésebbek akár őzet is láthatnak, de ha nem, az sem baj, a csendes várakozás öröme a természetben gyógyítja a lelket.

Mutassuk meg a gyermekünknek is, ami körül veszi őket, hisz a gyermeki mosolynál lélekmelengetőbb aligha van, ha egy addig nem látott virágot, bogarat, állatot láthat. Ismertessük meg velük azokat a kincseket, amik, ha nem vigyázunk rájuk, előbb vagy utóbb eltűnnek. Lehet, hogy már a mi életünkben, lehet, hogy az övékben, mivel több tanulmány is rámutat, hogy nem a legjobb irányba haladunk, ami a jövőnket illeti, egyebek között az elmúlt 30 évben 25 százalékkal kevesebb rovar él velünk, a vadon élő emlősök száma pedig 80 százalékkal csökkent az emberi tevékenység következtében az utóbbi évtizedekben. Ezek miatt igyekezzünk részükre egy olyan értékrendet átadni, aminek birtokában megbecsülik azt a világot, amit örökül hagyunk számukra.

(Fotók: Röhrig Dániel)

Megosztás