Rinyamenti borokat bíráltak

Már harminchetedik alkalommal adták le a rinyamenti borbarátok a vörös, fehér és rozéborokat bírálatra. A kulturális központban összesen hat borbíró minősítette a nedűket.

90 bort neveztek be a környékbeli gazdák a Somlói Borlovag- és Pálinkarend Rinyamenti Klubjának és a Nagyatádi Kertbarátok Egyesületének borversenyére. Az immár harminchetedik alkalommal megrendezett versenyre már tegnap délután leadták a boraikat zsűrizésre a gazdák. Annak jegyében, hogy a hattagú bírálóbizottság pártatlan maradhasson, az asztalokra a gazda neve nélkül, megszámozva kerültek a nedűk.

A bírálat ma délelőtt a turisztikai központban zajlott. A borok négy jellemzőjét pontozták: az ital színét, tisztaságát, illatát és ízét.

– Fele-fele arányban érkeztek vörös és fehérborok a bírálatra, a kilencvben bor közül csupán hét rozé. A tavalyi szárazság nem befolyásolta az ízeket, zamatokat, csak a terméshozam volt kevesebb, kisebb szemű szőlők teremtek. Emiatt a vörösborok nem lettek annyira testesek, úgyhogy véleményem szerint a fehérborok javára dől majd el a verseny – számolt be a várható eredményekről Bokor János, a Nagyatádi Kertbarátok Egyesületének elnöke.

Az eredményhirdetés május 6-án lesz a kulturális központban. Az arany-, ezüst, és bronzérmeken kívül különdíjat is kiosztanak az egyesület 2021-ben elhunyt elnökének emlékére. A Vránics Istvánról elnevezett díjat a szüret legjobb bora fogja megkapni.

Megosztás