Somogyban drágultak a legkevésbé az ingatlanok

A nagyatádi járásban alig csökkent tavaly az ingatlanforgalom, az árak pedig csekély mértékben drágultak. Az országban a somogyi ingatlanárak emelkedése volt a legalacsonyabb az elmúlt hat évben.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép azt vizsgálta, hogy a 2019. évi adatok alapján hogyan változtak az árak és a forgalom, illetve melyek az aktuálisan kialakult árszintek. Eszerint tavaly a lakóingatlanok árszínvonala országosan átlag 15%-kal nőtt nominál értéken. (Reál értéken két éve került a 2008-as szint fölé.) A kisebb városokban 13%-kal. 2019-ben is a lakótelepi lakások drágulása volt a legnagyobb ütemű (17%).

Tavaly minden megyében csökkent az adásvételek száma. Somogyban mintegy 22%-kal. A legnagyobb visszaesés a kaposvári járásban történt (30-45% közötti), a többiben 15-30%-os volt, ennél kevesebbet csak a nagyatádiban és a csurgóiban tapasztaltak. 

Mindenhol drágultak az ingatlanok, a legkevésbé éppen Somogyban: nálunk alig 6%-kal ment fel az átlagár (miközben Veszprémben csaknem 30%-kal). Az egész országban csupán 9 járás van, ahol csökkenés mutatkozott, az egyik a marcali körzet. A nagyatádiban 10% alatt maradt a drágulás (mint a fonyódiban és a barcsiban). Jelentősebben egyedül a siófoki járásban nőttek az árak (30% fölött).

A 6. sz. térkép a az eladott lakóingatlanok átlagárát mutatja járásonként. Ezek országosan 18 járásban haladja meg a négyzetméterenkénti 500 ezer forintos szintet. Egy ilyen van Somogyban, a siófoki járás. Az egész Dunántúlon mindössze 8 járásban maradt 100 ezer forint alatt az átlagár, ebből 3 Somogyban található: a barcsi, a csurgói és a tabi. 340 ezer fölött van a fonyódi, 100–180 ezer között pedig a nagyatádi és a marcali.

Egy 6 éves számvetést is készített az OTP Lakóingatlan Értéktérkép: azt vizsgálta, hogy milyen átváltozás történt a 2013-mas országos ármélypont és a 2019-es árcsúcs közötti időszakban. Az országos összesített nominális emelkedés mértéke 114%-ot tett ki. A 12. diagramon jól látszik, hogy Budapest a 170%-os árdrágulásával verhetetlen volt. Az árszint további 8 megyében nőtt még legalább a duplájára a hat év alatt. A lista másik végén, mindössze egyharmados drágulással Somogy és Nógrád áll. Az elemzés szerint a somogyi helyezésben nagy szerepet játszik, hogy a forgalomban jelentős súlyt képviselő Balaton-parti településeken már korábban emelkedésnek indultak az ingatlanárak, így magasabb bázisról indulva később már kisebb lehetőség adódott erre.

A hat éves járási árváltozást vizsgálva is azt látjuk: az egész Dunántúlon csak Somogyban nincs egyetlen járás sem, ahol az emelkedés mértéke meghaladta volna a 80%-ot. A 40-80% közötti drágulást is csak a siófoki és a kaposvári körzet érte el, a többi alatta maradt ennek.

 

Megosztás