Szakmáért a NASZI-ba mennek a tanulók

A környező településekről és a nagyatádi általános iskolákból mintegy száz gyerek érkezett az esős időben a NASZI pénteki pályaválasztási nyílt napjára. Változatos szakmai kínálat, számos lehetőség és támogató környezet.

A képzési kínálat négy ágazatába, valamint a közismereti tárgyak oktatásába is belekóstolhattak azok a nagyatádi, illetve környékbeli általános iskolások, akik ellátogattak a szakképző (Kaposvári SZC Nagyatádi Szakképző Iskola) pályaválasztási nyílt napjára. Voltak is jó páran, mintegy száz gyerek volt kíváncsi az intézményben elérhető lehetőségekre, amiből szintén van jó pár. 

– Az iskola gyorsan megközelíthető a környező településekről, egy modern, jól felszerelt kollégium egy perc sétára az iskolától várja a távolabbról érkező tanulóinkat. Nálunk piacképes szakmákat tanulhatnak a diákok, amik között számos keresett szakma is szerepel – kezdte Perák Veronika igazgatóhelyettes.

Ráadásul az iskola a szakma megszerzése után is vonzó képzési kínálattal várja azokat, akik úgy döntenek, hogy az intézményben maradnak. Szakmától függően 3, 2 és 1 éves képzésben is van lehetőség megszerezni a második mesterséget. Ezzel a lehetőséggel sokan élnek, évfolyamonként 35-40 fő marad az intézményben a másodszakmára, illetve az érettségi megszerzésére. Tovább – bár ez nem tartozik szorosan a pályaválasztáshoz – az intézményben a felnőttek is megtalálhatják a számításukat, aki érettségivel vagy szakmával rendelkezik, az egy év alatt szerezhet szakmát felnőttképzésben.

Fontos még kiemelni, hogy már kilencedik osztályban állami ösztöndíjat kapnak a diákok, tizediktől pedig – a gyakorlati idő kezdetétől – munkabért.

– A gyakorlat a velünk együttműködő cégeknél van, tehát nem egy mesterséges környezetben, hanem egy működő, gazdasági környezetben tudnak tapasztalatot szerezni a tanulóink, ami előnyt jelenthet számukra a későbbiekben is, ha állást keresnek – folytatta Perák Veronika.

Az igazgatóhelyettes azt is elmondta – és napjainkban ez egy fontos tényező -, hogy a szakos ellátottság jó az iskolában, minden szakmai és közismereti tárgyat olyanok oktatnak, akik az ahhoz megfelelő végzettséggel rendelkeznek.

Visszatérve a nyílt napra: öt helyszínen mutatták be a szakmai tanárok és az iskola diákjai a képzési kínálatot. Egy rövid elméleti bemutatót követően a gyakorlatra helyezték a hangsúlyt, a festőknél ecsetet ragadtak a gyerekek, a gépészeknél a 3D-tervezésbe nyerhettek betekintést, de a bolti eladók például az eladott árut csomagolhatták.

Egy külső helyszín szerepelt a programban, a vendéglátóipari kabinetépület. Itt a vendéglátással kapcsolatos képzéssel ismerkedhettek a leendő tanulók. Ízelítőt kaphattak a felszolgálásból, de cukrászatba és a szakácsképzésbe is – szó szerint – belekóstolhattak. 

– Somogyban egyedül Siófokon nyílt nemrégiben egy ennél újabb, hasonló kabinet, de a térségünkben ez a legmodernebb, legjobban felszerelt gyakorlati helyszín a vendéglátóknak – zárta gondolatait Perák Veronika.

Megosztás