Szép céllal szerveztek szavalóversenyt az Éltesben

2004 óta Európában március 6-án tartják a logopédia napját. Ez kiváló alkalom arra, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a kommunikációs zavarok sokféleségére. Az Éltes iskolában csaknem ötven, sajátos nevelési igényű óvodás és általános iskolás verselt ma.

Délelőtt az óvodások, délután pedig az általános iskolások részére rendezték meg az Éltes iskolában Arany Szavak néven azt a versmondóversenyt, amelyen sajátos nevelési igényű gyerekek indulhattak. Nemcsak az Éltesből, hanem a több óvodából, iskolából érkeztek (Taranyból, Somogyszobról, Görgetegről és Nagyatád több intézményéből) olyan fiatalok, akik valamilyen kommunikációs nehézséggel küzdenek.

– A versenyt azért szerveztük, hogy akik máshol nem tudnak szerepelni, azok megmutathassák magukat, és az egésznek van egy szemléletformáló jellege is, hisz kiemelten fontos, hogy az Éltesbe járó gyerekek érezzék azt, hogy ők sem mások, mint a többiek – fogalmazott Takácsné Major Zsuzsanna, az gyógypedagógusok utazó munkaközösségének vezetője.

Ők azok, akik járnak az óvodákba, iskolákba, hogy az integráltan oktatott, sajátos nevelési igényű gyerekkel külön foglalkozzanak.

De nemcsak a fentebb sorolt célok vezérelték a szervezőket, szerették volna felhívni a figyelmet a prevenció fontosságára. Kiemelték: ha egy gyerek 2 és 2 és fél éves kora között nem beszél, arra figyelni kell. Tavaly ugyanezen okból nyílt hetet szerveztek, de most a versmondással szeretnének hagyományt teremteni, lehetőséget adni a gyerekeknek.

Ahogy Beznicza Adrienn, az Éltes iskola vezetője a köszöntőjében fogalmazott a gyerekeknek: mindannyian képesek vagytok elérni a céljaitokat, ha tesztek, dolgoztok érte, és nem féltek segítséget kérni.

– Önök, akik most elkísérték a gyermekeiket, nagyon jól tudják, hogy mennyi időt és energiát igényel ezektől a gyerekektől az, hogy megtanuljanak egy verset. Tudják, hogy milyen nehéz kiállni mások elé és bátran szavalni. Legyenek hát büszkék rájuk! Mi, pedagógusok pedig köszönjük a támogatásukat, az együttműködésüket. Nem csupán a mai nap közös élménye miatt, hanem a bizalomért, amit kapunk, hogy hétről hétre részt vehetünk a gyermekeik életében – szólt a szülőkhöz a vezető.

A verseny nem lenne verseny, ha nem lennének helyezettjei, ám most ez egyáltalán nem fontos. Mindenki, aki ma megmérettette magát, ajándékot és oklevelet kapott az Éltesben, és felszabadultan, sikerélményekkel telve távoztak az iskolából, és ha csak egy gyerek hozzáállását megváltoztatja a versért kapott taps, akkor már megérte.

(Azt, hogy a mai nap megvalósuljon számos támogatónak volt köszönhető: Horváth Milán, Horváth Viktor, id. Horváth Viktor, Tóth Józsefné, ifj. Sári Dénes, Szelid Ádám, Karsai József, a Ferrokov Kft., az Oáza Cukrászda, a Bondor 2011 Kft., a Kránicz Hús Kft., Horváth Viktorné, Koósz Krisztián, az Európa Pékség, a Lipóta Pékség és a Vitamin Porta közreműködéséért hálásak a szervezők.)

Megosztás