„Teljesen mindegy, mit csinálunk, már réges-rég elkéstünk!” – nagyatádiak a járványügyi szigorításokról

Káosz, zűrzavar, következetlenség – általánosságban ez a véleménye a megkérdezett atádiaknak a magyar koronavírus helyzet kezeléséről. Ma kora este Orbán Viktor miniszterelnök újabb bejelentést fog tenni.

A számok továbbra sem mutatnak javulást, sőt!  Ismét nőtt a halálos kimenetelű koronavírussal összefüggésbe hozható esetek napi száma, ma már 84-et jelentettek. A tesztelések számában is rendkívüli módon alulteljesítünk, az úgynevezett pozitivitási ráta, mely az igazolt estek arányát mutatja a letesztelt betegeknél, már 27 százalék felett van. Emlékeztetőül: a WHO szerint 5 százalékig mutatnak a jelentett esetszámok valós képet egy adott ország járványhelyzetéről. Ha ennél magasabb, az azt jelenti, hogy rengeteg fertőző betegről nincs tudomásunk. Igaz, az elmúlt két hétben növelték a tesztek számát, átlagosan naponta mintegy négyezerrel, de ez még mindig nem elegendő.

Forrás: Atlo Team
Forrás: Atlo Team

Nem véletlen tehát, hogy egyre többször emlegetik már felsőbb körökben is, hogy mégis ideje lenne komolyabb korlátozásokat bevezetni. Az operatív törzs legutóbbi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a mai kormányülést követően a miniszterelnök bejelentést fog tenni a kora esti órákban.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy a nagyatádiak miként vélekednek egy újabb, átfogóbb szigorító rendelet bevezetéséről, egyáltalán mennyire elégedettek a mostani helyzettel? Mi az, amiben szerintük szükség lenne további korlátozásokra, mi az, amit elengednének?

A HVG nemrég hasonló témában közvélemény-kutatást is végzett, így a helyi véleményeket összevethetjük az országossal – no persze az adatok nem reprezentatívak.

Az olvasóink közel háromnegyede úgy gondolja, hibázik a kormány és az operatív törzs, amikor az egyéni felelősségre helyezi a hangsúlyt a járvány elleni védekezésben. A hvg.hu újabb koronavírus-nagytesztjéből azt is megtudtuk, hogy az elsöprő többség szerint jó dolog a home office, és szinte senki nem érti, miért szabad meccsre járni. Abban már nincs ekkora egyetértés, hogy kellene-e szigorítani a maszkviselés szabályain” – olvasható a HVG cikkében.

A közvélemény-kutatásban 12 ezer olvasó vett részt. Mi ennél valamivel szerényebb keretek között dolgoztunk: mintegy másfél tucat embert kérdeztünk meg a témában. Általánosságban elmondható, hogy senki nem elégedett a jelenlegi állapotokkal. Következetlenségre, a tájékoztatás hiányára, és elhamarkodott intézkedésekre panaszkodtak többen is. Enem egy ember jegyezte meg, hogy szerintük már egyenesen késő cselekedni. Az első megkérdezett meglehetősen tömören foglalta össze a véleményét:

A tavaszi intézkedések túl szigorúak voltak, most meg már gyakorlatilag teljesen mindegy, mit csinálunk, már réges-rég elkéstünk. Hagyjuk, hogy a természet tegye a dolgát!

Sokan megkérdőjelezték a vírus veszélyességét, és így a járvány miatt bevezetett védőintézkedéseket is. Egy fiatal vállalkozó így fogalmazott:

Negatív véleményem van az egészről: nem vagyok vírustagadó, de ugyanakkor nevetségesnek tarom a körülötte lévő felhajtást. Egyszerűen nem lehet komolyan venni az egészet: Fradi meccsen több százan beülnek ellenőrizetlenül, az óvodákban meg teljes szigor, amikor belép az anyuka? És egyébként is, mutassanak nekem arról statisztikát, hogy ez a covid veszélyesebb lenne, mint az influenza!

A nyilvános sportmeccseket többen kritizálták. A HVG megkérdezettjeinek 88,6 százaléka szerint sem indokolt a kivételezés, nem volna szabad nézőket beengedni.

Sokan voltak, akik külön kiemelték az átláthatatlan tájékoztatási rendszert.

Káosznak érzem a kialakult helyzetet – mondta egy vendéglátásban dolgozó felszolgáló. – A jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal. Máshogy kéne kommunikálni az emberek felé, a sok titkolózás és következetlen, kapkodó intézkedések közben nem csoda, ha szkeptikussá válik az ember. Veszélyesnek gondolom a járványt, de nem a média kommunikációja alapján, hanem amit másodkézből tapasztal az ember: egy ismerősöm ismerőse már elkapta a betegséget, és eléggé odacsapott neki, kész csoda, hogy nem került kórházba. Ugyanakkor még mindig nem vagyok képben a vírussal kapcsolatban, nem tudjuk, hogy mennyire valós a veszély. A híreknek viszont már nem mindig tudunk hinni.

Ehhez tartozik, hogy a HVG adatai szerint már 65 százalék mondta azt, hogy az ismerősei között vagy a munkahelyén már volt olyan, aki elkapta a koronavírust, további 15 százaléknak pedig a családjában vagy közvetlen környezetében is megjelent a vírus. Vagyis mind több ember találkozik közvetlenül is a fertőzéssel.

A kormány kommunikációját, és a rendelkezések betartásával kapcsolatos következetlenségeket többen bírálták. Egy Németországban élő férfi a napokba utazott haza Nagyatádra. Mint mondta, a határnál félreállították, megkérdezték mi az úti célja, majd továbbengedték. Se piros cédula, se figyelmeztetés. Miközben egy ismerősét, aki vonattal utazott volna be az országba, karanténba küldték. Ennyit a következetességről. A magyarországi helyzetről, mint mondta, nehezen tud megfelelő információhoz jutni.

Független hírportálokra próbálok hagyatkozni, de azt manapság elég nehéz. Én a közvetlen környezetemben élőkkel értek egyet: magukra hagyták az embereket, a vállalkozásokat, a felelősséget a kisemberekre terelik. Olyanról is hallottam már, hogy a Lidlben két ajtó között húzta fel valaki a maszkot és ezért megbüntették. A covidról pedig az a véleményem, hogy több ezer éve vírusok közt élünk, és ezek elő fognak fordulni. De most akkor emiatt éljünk maszkban az életünk hátralevő részében?

Az általunk megkérdezettek közül minden második ember kiemelte: nem ért egyet a rendőrségi bírságokkal. Az elmúlt 24 órában egyébként 83 esetben intézkedtek a védelmi intézkedések megsértése miatt: 18 esetben figyelmeztettek, 26 helyszíni bírságot szabtak ki, 39 embert pedig feljelentettek.

Egy tanár szerint csak a biztonság látszatát próbálják megteremteni az intézkedésekkel, miközben ők maguk folyamatos szorongás közben dolgoznak.

Káosz az egész rendszer – nagy a zűrzavar, nincs semmi letisztázva, után követve. Nagyon keveset tesztelünk. Tavasszal nagyon szigorúak voltak a korlátozások, most meg amikor tényleg nagy szigorra lenne szükség, gyakorlatilag semmi nincs. Bennem és a kollégáimban van egy általános szorongás, úgy érezzük nincs valódi védelem az iskolákban. Kezdve a maszkhasználattal, ami teljesen következetlen. A lázmérés meg olyan, mintha csak a biztonság illúzióját akarnánk kelteni. Egy szülő amúgy sem küldené lázasan a gyerekét iskolába, viszont a gyerekek tünetmentesen is fertőzhetnek. Bármikor valaki behozhatja az iskolába, anélkül, hogy tudnánk róla. Olyan ez az egész szituáció, mint egy időzített bomba.

Egy irodavezető szerint nem elég szigorúak a mostani intézkedések, és az emberek egyéni felelősségvállalására nem lehet hagyatkozni.

Nem érzem magam biztonságban. Kellene még szigorítás, de nem tarom járható útnak azt sem, ami tavasszal volt. De a tömegközlekedésen jobban ellenőriztetném például a maszkhasználatot: én minden nap buszozok, és nem egyszer fordult elő, hogy középiskolás gyerekek amint felültek a buszra, lehúzták a maszkot az állukra. Amikor rájuk szóltam, akkor meg fel voltak háborodva. Már csak ezért is én az egyetemeken és a középiskolákban visszaállítanám a digitális oktatást. Egyéni felelősségvállalásról papolunk, de ha közben meg akadnak ilyen nehézfejű emberek – ezeket bírságolással sem lehet meggyőzni, hogy vegyék komolyan a szabályokat. Az idősek védősávja is csak akkor működhetne, ha betartanák a szabályokat.

A digitális oktatásra való átállásról nem szólt a HVG cikke, ugyanakkor a megkérdezettek 46 százaléka szerint le kellene tesztelni a teljes iskolát, hogyha egy iskolai osztályban találnak egy fertőzöttet. 30 százalék ennél is tovább megy, bezárná két hétre az iskolát, míg 24 százalék szerint elég lenne az osztályt és a tanáraikat tesztelni.

Az egyéb rendezvényekről is szó esett: 3 százalék sincs, aki egyetértene a mostani 500 fős létszámkorláttal. 62 százalék azt mondta, hogy 25 főben maximalizálná a létszámot, de egy nagyobb csoport, 35 százalék úgy gondolja, hogy nem a létszám a fontos, hanem az, hogy legyen távolságtartás. A legtöbb atádi ebben a kérdéskörben nem tudott nyilatkozni, főleg azért nem, mert szerintük Nagyatádon amúgy sem történnek mostanában nagyobb tömeget vonzó események.

Ezek tehát a vélemények, kíváncsian várjuk a miniszterelnök bejelentését. Egy biztos: a járvány gőzerővel dübörög tovább, a magyar településeknek már 80 százaléka érintett, és a legújabb szennyvízvizsgálatok szerint további nagyvárosokban fog emelkedni a fertőzöttség: Békéscsabán, Egerben, Kecskeméten, Szekszárdon, Tatabányán, Veszprémben és a Budapesten is növekedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja szennyvízben, ami előrevetíti a pozitív esetszámok növekedését. Mivel lehetne még kordában tartani ezt a járványt, és egyáltalán kordában tartható-e még? Rövidesen kiderül, lesznek-e újabb szigorítások.

Megosztás