Több mint harmada betöltetlen a háziorvosi praxisoknak a járásban

Országosan minden tizedik praxis tartósan betöltetlen, azaz fél évnél hosszabb ideje nincs, aki praktizáljon. Somogyban 35 ilyen praxis található, megoldás pedig aligha lesz.

2010 óta a háziorvosok létszáma 9 százalékkal, a gyerekorvosoké pedig 13 százalékkal csökkent az országban – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. aktuális kutatásából, aminek az a következménye, hogy a megmaradt háziorvosok kénytelenek több beteggel foglalkozni. 2000 és 2021 óta összességében ötödével emelkedett az egy praxisra jutó ellátottak száma, emiatt kevesebb idő jut a betegekre, az orvosok túlterheltsége növekszik, összességében romlik a betegek ellátása.

Nagyatád járásban a 19 praxisból jelenleg 7 betöltetlen, az Országos Kórházi Főigazgatóság​, Alapellátásfejlesztési Igazgatóság adataiból pedig az is kiderült, hogy idén augusztusban már 35 olyan praxis van (az előző év elején ez a szám még 30 volt) Somogyban, ami tartósan betöltetlen, azaz fél év alatt sem találtak senkit, aki vállalná az orvoslást. Csak az elmúlt 3 évben 16 praxis szűnt meg a vármegyében, köztük 7 ebben az évben.

A GKI azt írja: jelentős probléma a háziorvosok körében, hogy a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás, 2023 februárjában az ország háziorvosainak 56 százaléka volt 60 éves vagy idősebb, mindeközben 1,4 százalékuk volt 35 éves vagy fiatalabb, ráadásul 5-6 éven belül a még megmaradt háziorvosok többsége a nyugdíjkorhatár felett lesz.

Az üresen maradt helyekre az önkormányzatok pályázatot írnak ki, sok esetben kedvező feltételekkel, de ezekre sem jelentkezik senki. Legutóbb az 1-es számú körzet betöltésére hirdetett pályázatot az önkormányzat Nagyatádon, szolgálati lakást, illetve ingyenes rendelőhasználatot is biztosítottak volna, de a kiírásra senki nem jelentkezett.

Megosztás