Újabb Covid-osztályt nyitottak húsvétra Nagyatádon

Mivel már így is csaknem telt ház van, tartani lehetett attól, hogy a négynapos hétvégén megtelnek a Covid-osztályok. Erősítésül ápolókat is vezényelnek a Nagyatádi Kórházba a dél-somogyi szakrendelőkből.

A hivatalos adatok azt mutatják, hogy enyhült a járvány növekedésének üteme Somogyban. Ezt támasztják alá a Nagyatádi  Kórházban dolgozók tapasztalatai is: ezen a héten naponta 10-15 új covidos került hozzájuk. Információink szerint az eddigi csúcs a múlt héten volt, akkor a 16-19-et is elérte a kórházba kerülő új koronavírusos betegek száma.

Akkor már nagyon rezgett a léc, a kapacitásunk végső határára értünk, szerencsére túl vagyunk rajta – fogalmazott az egyik szakápoló. – Legalábbis egyelőre.

A kórházban folyó megfeszített munkát jól jellemzi egy másik dolgozó beszámolója: eszerint nővérek és orvosok egyaránt gyakran késő estig végzik a munkájukat, hétköznap és hétvégén is helytállnak.

A bekerülő betegek továbbra is egyrészt fiatalabbak, mint korábban – jellemzően 45-65 év közöttiek -, másrészt sokkal komolyabbak a tüneteik: nemcsak a lázuk magas, hanem nehéz a légzésük is. A szakemberek most is azt kérik,

„az első tünetekkel ne rohanjon senki a sürgősségire; az 5.-7. nap a kritikus, ha addig sem javul az állapota, akkor viszont menjen be a kórházba, ne várjon tovább, mert bajban lesz!”

A húsvéti hosszú hétvégétől viszont okkal tartanak mindenhol, így Nagyatádon is az egészségügyi szakemberek. Két nagyon komoly veszélyforrást említettek: az egyik az ünnep előtti nagybevásárlások, a másik pedig a húsvéti látogatások, összejövetelek.

A napokban csaknem telt ház volt a Nagyatádi Kórház Covid-osztályain: az egyiken fekszenek a gyanúsak, másik három osztályon az igazolt, középsúlyos állapotban lévők, az intenzíven pedig a legsúlyosabbak, összesen mintegy 90-en. Az ünnepekre ugyan többeket hazaengedtek, ám mivel a húsvét négy napja alatt is hasonló számban várhatók újabb betegek, mint a hét első felében, ezért újabb osztályt nyitottak meg a kórházban a koronavírusos betegek fogadására.

A betegség ápolási ideje ugyanis nagyon hosszú, félő, hogy enélkül megtelnének az osztályaink – indokolta a lépést az egyik kórházi alkalmazott. – Persze, az igazán nehéz feladat nem ez, hanem a megfelelő szakember biztosítása ezeken a részlegeken. Nos, úgy tudjuk, most ahhoz is kapunk erősítést: a környező szakrendelőkből, Barcsról és Csurgóról idevezényelnek nővéreket.

Információink szerint a másik szűk keresztmetszetet az oxigénellátás jelenti a kórházban. A palackos oxigén száma korlátozott, viszont a most megnyílt új osztályon van központi oxigénellátási lehetőség, így ott ez a probléma is megoldódhat.

 

Megosztás