Újra élet a dohánybeváltóban: galériává alakították át a több mint 110 éves épületet

30 év után ismét élet költözött az elhagyatott épületbe. Ország László: Más-vidékek című képzőművészeti kiállításának adott helyet az építmény, melynek ünnepélyes megnyitóját péntek délután tartották.

Nagy érdeklődés övezte a nagyatádi dohánybeváltóban berendezett Más vidékek című kiállítás megnyitóját. Nemcsak a kiállított művek és alkotójuk, Ország László személye vonzotta az érdeklődőket, hanem maga az épület is, hiszen csaknem 30 év után nyitotta meg ismét kapuit a több mint 110 éves dohánybeváltó az atádiak előtt.

Az épület a város virágkorában, a 20. század elején épült, abban a korszakban, amikor Nagyatád számos híres intézményét is átadták, köztük községházat (ma a turisztikai központ), a gyógyfürdőt és a Széchenyi téri iskolát (a mai T25 galériát). Csaknem 90 év működés után a somogyi dohányültetvények leépülésével 1996-ban véglegesen bezárt a telep. A dohánybeváltó történetével részletesen is foglalkoztunk korábbi cikkeinkben, melyek az alábbi linkeken elérhetők:

2017-ben egy ingatlancsere lévén az épület az önkormányzat tulajdonába került és már akkor is az volt a cél, hogy megfelelő funkciót találjanak neki.

– A legfontosabb célunk az volt, hogy ezt a várostörténeti szempontból, és építészeti értékét jelentve is nagyon fontos épületet megőrizzük a jövő számára. Ezért törekedtünk arra, hogy a város tulajdonába kerüljön – mondta az Atádhírnek Ormai István polgármester. – Ez sikerült, és ezt követen nyilvánvalóan az vezetett bennünket, hogy megtaláljuk a funkcióját, a szerepét, hogy mire lehet használni. Önmagában az épület és a belső tere is egy értéket jelentenek, de nyilván az a fontos, hogy valamilyen hasznosítási cél megvalósulhasson. Én azt gondolom, hogy a mai napon megnyílt kiállítások mutatják, hogy ilyen jellegű hasznosítása lehetséges ennek az épületnek a jövőben is. Ezt ki lehet teljesíteni, ki lehet szélesíteni. Nyilvánvalóan a képzőművészeten túl egészen más jellegű kiállításokat is lehet itt szervezni, megvalósítani. Ugyanakkor akár előadási estek megtartására is alkalmas lehet az épület. Én azt gondolom, együtt van most az építészeti érték, a várostörténeti érték és a mai kornak megfelelő hasznosítása.

A polgármester köszöntőbeszédet is mondott a megnyitó ünnepségen, melyben egyebek között megköszönte mindazok munkásságát, akik az épület felújításában, helyrehozásában szerepet vállaltak. A dohánybeváltóban három szintjén Ország László képzőművész alkotásait állították ki: festményeket, fotókat és elektorgráfiai munkákat. A művész elmondta, bár egy részük régebbi munka, az alkotások javarésze azután készült, hogy újra Nagyatádra költözött 2018-ban.

­– Ez majdnem egy életmű-kiállítás, egy olyan összeállítás, ami a múltról mond valamit, de a képek nagy része az elmúlt 7 évben készült. Az ihletés mindig is megvolt, az inspiráció, az innen, Atádról származik – mondta Ország László. – A városnak van egy szelleme, amit úgy fogalmaztam meg magamnak, hogy az ismeretlen emberek sem idegenek számomra. És maga a táj, a környezet, amit –bár nem olyan látványos mint egy sziklás vidék–, ha az ember kellő alázattal és figyelemmel folyamatosan járja, nézi, akkor megnyílik, és egy csomó fantasztikus dolgot mond el nekünk. Ebből lettek összeállítva festmények, grafikák, merített papír, és természetesen fotó, ami a könyv anyagát is képzi.

A megnyitón mutatták be a művész fotóiból készült Rinyamente című kiadványát is, melyet az ünnepség után meg lehetett vásárolni. A kiállítást Gyenes Zsolt, médiaművész és egyetemi docens nyitotta meg, aki már 20 éve ismeri Ország László munkásságát, sokat dolgozott is vele a múltban.  

– Azt gondolom, egy olyan belső csend jellemzi a munkásságát, ami belülről fakad. De „igazi” csend nem létezik, akkor válik igazán erőssé, ha vannak kis megszakítások. Ha megnézzük László a képeit, láthatjuk a nagy felületeken, ahol megnyugszik, és vannak rajta egyfajta sebek. Ezek az ellentétek nagyon emberi dolgok, mi más is lehetne a művészet, mint hogy valami módon kivetítse az ember gondolatait – fogalmazta meg véleményét Gyenes Zsolt. ­– Minden hiteles művésznél fontos elmondani, hogy azért válik hitelessé, mert a személyesen túl tud emelkedni. Fel tudja tenni egy olyan esztétikai szintre, ami másnak is mond valamit, más is tud kötődni hozzá. Ez minden hiteles művész alapja. Ebben a gazdag anyagban, amiben nagyon sok minden technika van, vegyessé teszi, mindegyikben visszaköszön ez a „csend, ami megtörik”, ami az ő hiteléből, habitusából, alázatából ered. Azért ezt a részét emelem, mert az ő munkásságában ez egy nagy kohéziót alkot, érezni, hogy ő valahol küzd: küzd az anyagokkal, amikor számítógépet használ, amikor fest, vagy haikukat ír – küzd azzal az anyaggal, vagy gondolattal, ami egy párbeszédet alkot. Nem tervezi meg előtte papíron, a rétegek egymást erősítik, kioltják egymást, és egyszer csak kész, megáll.

A dohánybeváltó földszintjén az egyik teremben az épület helytörténeti kiállítását rendezte be Hauptman Gyöngyi és Huszár Endre; a többi teremben és szinten pedig tematikusan Ország László alkotásai láthatók.

Mikor megkérdeztük, miért „Más-vidékek” nevet kapta a kiállítás, a művész ezt felelte:

– Mindenkinek ugyanaz a vidék mást mutat. Mindenkinek a saját vidéke, nem egy egyenvidékről van szó, hanem egy olyan belső vidékről is, ami a külsőből táplálkozik és az ember lelkéből. Ettől válik mindenki számára a sajátjává. Ugyanaz a vidék, mégis más.

Az ünnepélyes megnyitón közreműködtek zenei produkcióval Vránics Ildikó és Máté Attila, valamint verset és szavalatot mondott Rengel Tamás és Tamás Bettina. A dohánybeváltóban berendezett kiállítás megtekinthető csütörtökön, pénteken és szombaton, 15 óra és 18 óra között szeptember 14-ig.

(Fotók: Kóczián Zoltán és Pünkösd Márton)

Megosztás