Vádat emeltek a lakásfelújító csaló ellen

24 millió forinttal csapott be negyvennél is több sértettet a szigetvári vállalkozó, a csalássorozatnak Dél-Somogyban is voltak kárvallottjai.

Nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség azzal a 44 éves szigetvári férfival szemben, aki vállalkozóként felújítási munkák elvégzésére szerződött a sértettekkel, azonban a pénz átvételét követően a vállalt munkát nem, vagy csak elenyésző részben végezte el.

A vádlott 2016 és 2020 között egyéni vállalkozóként lakásfelújítási munkákkal foglalkozott, és magát szórólapokon, illetve újságokban hirdette, de előfordult, hogy a sértetteknek közvetlenül a lakásukon tett ajánlatot. A férfi a sértettek bizalmának elnyerése érdekében minden esetben kiállított egy megrendelő lapot, melyen az elvégzendő munkákat és az átvett pénzösszeget is rögzítette.

A vádlottnak azonban az előleg, vagy a teljes vállalkozói díj átvételét követően nem állt szándékában elvégezni a munkákat, míg a pénzükért aggódó sértettek telefonhívásai elől különböző indokokkal kitért. A férfi tisztában volt azzal, hogy a sértettek előbb-utóbb fel fogják jelenteni, ezért előfordult, hogy az építőanyagokat részben leszállította, illetve a megbízás egy részét elvégezte. A vádlott a feljelentés elkerülése érdekében még arra is képes volt, hogy az egyik megrendelőtől kapott megbízás elvégzésével egy másik vállalkozót bízott meg, aki elvégezte a munkát, de a vádlott nem fizette ki, míg a megrendelőtől kapott pénzt felélte.

A vádlott letartóztatása előtt összesen 41 sértettet csapott be, akiknek – 30.000,-Ft. és 2.611.000,-Ft. közötti – összesen több mint 24 millió forintos kárt okozott. A vádlott ellen Pécsen és Győrben már indult büntetőeljárás hasonló bűncselekmények elkövetése miatt, ezért a bűncselekmények útján szerzett összeg egy részéből a korábbi bűnügyeinek sértettjeit kártalanította, míg a többit megélhetésére fordította.

A Kaposvári Járási Ügyészség a nyomozás során kezdeményezte a vádlott letartóztatását, ennek ellenére a bíróság csak bűnügyi felügyeletet rendelt el a férfival szemben. Az ügyészség azonban eredményesen fellebbezett a döntés ellen, és a Kaposvári Törvényszék végül 2020 januárjában elrendelte a férfi letartóztatását.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására, vagyonelkobzás alkalmazására, és a sértetteknek okozott kár megtérítésére tett indítványt. Az ügyészség emellett indítványt tett a Pécsen és Győrben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetések végrehajtására is.

Megosztás