Nagyon erős UV-B sugárzásra figyelmeztetnek

Pénteken a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzás várható – tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. az MTI-t. De nemcsak pénteken, hanem szombaton és vasárnap is nagyon erős sugárzásra kell számítani.

A közlemény szerint az UV-index a régió több mint háromnegyedén meghaladja majd a 7-es értéket. Ez Nagyatád térségére is igaz. Ezért a HungaroMet mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, és ha lehetséges, akkor napközben, 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet – figyelmeztetnek. Mindenképpen vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát javasolják.

A napokban a térségünkben eléri, vagy meghaladja a 30 fokot a nappali hőmérséklet, ám esetenként záporok és zivatarok is kialakulhatnak. A szakemberek szerint nemcsak ma, hanem a hétvégé mindkét napján hasonlóan erős UV-B sugárzásra kell számítani, ezért a fentebb írták érvényesek szombatra és vasárnapra is.

Megosztás