Hivatalosan is átadták a megújult tüdőgondozót a Nagyatádi Kórházban

Emellett egy megkezdett, és egy jövőbeni fejlesztést is bejelentett ma délelőtt dr. Orbán Csaba megbízott orvosigazgató és Szászfalvi László országgyűlési képviselő.

Nemrégiben egy 300 millió forintos EFOP pályázat révén megújult a tüdőgondozó. Pontosabban szólva a kórház épületébe került egy külső telephelyről. Ezen kívül, ebből a pénzből az eszközparkot is jelentősen fejlesztették a Nagyatádi Kórházban. Vásároltak egy digitális röntgent, ez például 42 millió forintba került, de egy nőgyógyászati ultrahangkészülék is került a kórházba, ez 27 millió forintba került.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón dr. Orbán Csaba megbízott orvosigazgató elmondta: gyakorlatilag az összes szakrendelés kapott új eszközöket.

Erről a pályázatról részletesen itt írtunk korábban:

Most egy ünnepség keretében hivatalos is átadták ezt a megújult épületrészt, amelyet Sándor László plébános áldott meg.

A korábban megígért nyílászáró csere is megkezdődött. Ez annak a 700 millió forintos felújítási támogatásnak az egyik része, amit a januártól az összes magyarországi kórházat, és azok telephelyeit fenntartó Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) bocsátott a Nagyatádi Kórház részére. 

A nyilászárók cseréje 460 millió forintba fog kerülni.

– A teljes épület nyílászáró rendszere ki lesz cserélve. A déli oldalon sötétített üvegeket építenek be, míg a pszichiátrián biztonsági üveggel ellátott ablaküvegek lesznek – sorolta dr. Orbán Csaba.

A 700 millió forintos keret másik részéből, 240 millió forintból a nyugati oldal szigetelése és teljes felújítása valósul meg. Ez az a rész, ahol a szakrendelők bejárata is található. A régi, nem energiahatékony bejárati ajtót is kicserélik, ez fotocellás lesz.

Elhangzott az is, hogy dr. Demény Ádám – a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság igazgatója – ígéretet tett arra, hogy a következő lépés egy energetikai korszerűsítés lesz, körülbelül 800 millió forintból. Ez annyit takar, hogy egy hőszivattyús rendszert alakítanak ki a kórházban.

Szászfalvi László elmondta: a Nagyatádi Kórház Dél-Somogy legfontosabb intézménye. 

– A döntésekkel, fejlesztésekkel mind-mind azt a célt szolgáltuk, hogy ez a kórház ne csak megmaradjon, hanem olyan módon maradjon meg, hogy az itt élők számára európai szintű orvosi ellátást tudjon biztosítani – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Kiemelte: a legfontosabb, hogy először infrastrukturálisan rendben legyen az intézmény, illetve hozzátette azt is, hogy ilyen kaliberű fejlesztés az országban ebben az esztendőben csak a Nagyatádi Kórházban valósul meg.

– Nyilvánvalóan ezzel nem oldunk meg mindent, de fontos lépéseket teszünk. Folyamatos feladatunk a rezidensek akkreditációnak lehetőségének a biztosítani, nagyon fontos, hogy az orvos és szakmai utánpótlást meg tudjuk oldani. Ez egy folyamatos kihívás. Azt gondolom, hogy az itt dolgozó szakemberek szívvel-lélekkel végezve a munkájukat helyt állnak, és helyt álltak a COVID időszaka alatt. Itt is szeretném megköszönni a munkájukat.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás