Valaki zsákba kötött, majd kidobott egy macskát Nagyatád határában

Értelmetlen és érthetetlen állatkínzás történt Nagyatádon, ami most jó véget ért, de pusztán a szerencsének, és két jólelkű fiatalembernek köszönhetően.

Egy zöld és sárga dróttal megkötött, fehér zsák hevert az árokban csütörtökön Nagyatád határában, a lábodi úton, a körforgalomtól nem messze. Valaki egy macskától akart ilyen módon megszabadulni.

Erre csak azért derült fény, mert két fiatalember az ottani kamionos megállóba beszélt meg találkozót. Egyikük várakozás közben nyávogást hallott, majd elindult a hang forrásának irányába. Ekkor találta meg a zsákba kötözött, kidobott macskát.

A fiatalember gondolkodás nélkül cselekedett, kiszabadította az állatot.

– Egy nagyon barátságos, kedves cica volt, nem félt, csak rettenetesen meg volt ijedve, és látszott rajta, hogy nem tudja, hol van – fogalmazott a megmentő barátja, aki később érkezett a helyszínre.

A fiatalemberek megnyugtatták a macskát, majd – hála a közösségi médiának – szinte azonnal találtak neki befogadó gazdát.

Bár valószínű, hogy felesleges, de azért leírjuk a Büntető Törvénykönyv idevágó passzusát:

 244. § 

(1) Aki
a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,
b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás
a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy
b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Megosztás