Minden idők legforróbb júliusa volt az idei

A 2019-es július volt minden idők legmelegebb júliusa. Bár Magyarországot kevésbé érintették a világszinten tapasztalt hőhullámok, mégis az idei júliusban mért átlag-hőmérsékletek megdöntöttek minden eddigi rekordot.

A múlt hónapban sorra születtek cikkek az Európát, különösképpen Franciaországot sújtó hőhullámokról:

Pusztító kánikula közelít Európa felé: melegrekordok dőlnek meg a héten, Párizsban akár 42 fok is lehet

Franciaország rekordmelegre készül, Párizsban is precedens nélküli lesz a kánikula

Nyugat-Európában csütörtökön tetőzik a kánikula, többfelé 40 fokos hőség lesz

Az egész Földre kiterjedő méréseket 1880 óta tartják számon, és ezt a kijelentést az adatok is alátámasztják: soha nem volt ilyen forró 7. hónapunk az elmúlt 139 évben. A hírt a fenntartható fejlődést promótáló, légszennyezéssel, üvegházhatással és klímaváltozással foglalkozó európai Copernicus kutatóintézet jelentette be a mai nap során. Utoljára 2016-ban dőlt meg ez a rekord, most újabb 0,04 fokkal sikerült ezt túlszárnyalni. Ráadásul olybá tűnik, a jövőben egyre gyakoribbá válnak ezek a rekordöntések.

Bár ez nem tűnik szignifikáns változásnak, ám történelmi skálán vizsgálva jelentősnek mondható. A HVG cikke szerint: „A Copernicus kutatóinak mérései szerint 2019 júliusában 0,56 Celsius-fokkal melegebb volt átlagosan, mint az 1981–2000 közötti időszak átlaghőmérséklete, ez 1,2 Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtti időszakban, amely az ENSZ klímakutatói számára a viszonyítási alap.”

A kutatók szerint ez a változás egyértelműen az ember okozta klímaváltozásnak tudható be, és a következő években folyamatosan várhatók hasonló rekordok megdőlése. Más szavakkal: a helyzet ennél csak rosszabb lesz.

Magyarországon július egyik napján sem dőlt meg egy hőmérsékleti rekord sem – júniusban viszont igen. Budakalászon a június 15-ei hőségrekord újult meg, aznap 38,5 fokot mértek a városban, Kiskunhalason pedig a június 16-án mértek új rekordot, 35,7 fokot. És bár idén júliusban nem mértek rekordokat, viszont 2015-ben igen.

Az alábbi átlaghőmérséklet-változásokat összefoglaló táblázat is egyértelműen mutatja, hogy az elmúlt évszázadban felszálló ívben van a hőmérsékleti trend országunkban.

Ez nem természetes folyamat. Ez egyértelműen az ember okozta klímaváltozás következménye.

Megosztás