Új okoseszközt kaptál karácsonyra? – ezeket érdemes beállítani

Karácsonykor sokan cserélik le telefonjukat, tévéjüket vagy háztartási eszközeiket valami szebbre, jobbra, okosabbra, de az is gyakori, hogy a gyerekek ekkor kapják meg első okostelefonjukat. Az ünnepi hangulatban nem feltétlenül foglalkozunk az új eszközök megfelelő beállításával – ami érthető is – de a későbbi kellemetlenségek elkerülésének érdekében érdemes erre is időt szakítani.

Az online világban az adat a legnagyobb érték, erre pedig a készülékek gyártói hamar rájöttek, de nem csak a gyártók, hanem a partnereik is, így könnyen előfordulhat, hogy egy okostelefon használatba vételéhez háromszor is felkínálkozik a lehetőség mindenféle fiókok létrehozására. Ez egyrészt kényelmetlen, másrészt pedig azzal is jár, hogy az eszközön végzett tevékenységeket ezek a vállalatok gyűjthetik, felhasználhatják hirdetésekhez, de rossz kezekbe kerülve ezek az információk akár ellenünk is fordíthatóak.

A felhasználási feltételek végigolvasása ilyenkor sajnos nem életszerű – ha van erre időnk és lehetőségünk, érdemes – de van egy általános érvényű tanács: ami nem kötelező, azt ne fogadjuk el, ne regisztráljunk és ne jelentkezzünk be, ha nem muszáj. Egy okostelefon esetében szinte biztos, hogy legalább 1 fiókot (Google, Apple) létre kell hoznunk, hiszen enélkül nem tölthetőek le az alkalmazások sem, a többi szolgáltatás igénybevétele viszont opcionális.

Létrehozzuk az új fiókot, de mi legyen a jelszó? Semmiképp sem valami hozzánk köthető és könnyen kikövetkeztethető (például Nagyatad vagy katica41), esetleg máshol már használt kód, hiszen a telefonunk és a hozzá tartozó felhőtárhely érzékeny adatokat tárol, és ha ehhez illetéktelenek férnek hozzá a későbbiekben, az nagy kellemetlenségeket tud okozni. A jelszó sajnos könnyen elfelejthető, hiszen a készülék általában ritkán kérdezi meg tőlünk, így előfordulhat, hogy évek múltán történik az első ilyen alkalom, és ha ekkor nem jut eszünkbe, az akár rosszabb esetben a felhőben tárolt adataink elvesztésével is járhat.

A nehezen megjegyezhető jelszavak helyett megfontolandó a jelmondatok használata, amik több szóból állnak, tartalmaznak számokat és speciális karaktereket is, illetve könnyedén eszünkbe jutnak. Ilyen például egy kedvenc idézet vagy dalszöveg egy sora, kiegészítve valamilyen személyes információval, ami lehetőleg egyedi és nem egyszerűen kikövetkeztethető. Alapvetően nem tanácsos ezt feljegyezni, főleg nem jól látható helyekre ragasztott cetliken tárolni, de még mindig jobb, ha van egy megfelelő jelszavunk, amit felírtunk és biztonságba helyeztünk, mintha gyenge jelszót használnánk vagy bonyolultat, de az elfelejtenénk.

Ahol lehet, már most állítsuk be a kétfaktoros bejelentkezést. Ilyenkor a jelszó mellett egy másodlagos azonosítóra, például SMS-ben vagy e-mailben érkező kódra, vagy hitelesítő alkalmazás által generált 1 percenként lejáró ideiglenes jelszóra van szükség az új eszközről történő belépéshez. Ha ezt beállítottuk, sokkal biztonságosabban lépünk be az online térbe, mint azok, akik ezt korábban nem tették meg.

Szülők számára talán újdonság, hogy mindkét nagy platformon elérhetőek szülői felügyelet funkciók (Android itt, iPhone itt), melyek segítségével szűrhetőek a nem kívánatos tartalmak, vagy korlátozások állíthatóak be az alkalmazások, játékok használatára. Ha ilyen lehetőségeket szeretnének, érdemes a készüléken gyárilag elérhető megoldásokat használni, mert bár léteznek applikációk harmadik felektől, melyek hasonló képességekkel ruházzák fel a szülőket, ezek adatvédelmi kockázatokat vethetnek fel, olyan adatokat gyűjthetnek, amelyekre nincsen szükség a működésükhöz.

A telefonon tárolt adatok védelméhez érdemes beállítani valamilyen képernyőzárat, lehetőleg jelszót, melyet általában 72 óránként kell megadnunk, egyéb esetben használhatunk biometrikus azonosítást, ujjlenyomat-olvasót vagy arcfelismerést. Ezek beállításakor jó, ha tájékozódunk, hogy az érzékeny információinkat hogyan tárolja az eszköz, kik férhetnek hozzá, ugyanis gyártója válogatja, hogy milyen megoldásokat alkalmaznak a funkciók megvalósításához. Ha az ujjlenyomat vagy arcinformációinkat feltölti a felhőbe, az kockázatot jelenthet, így, ha van lehetőség ezt kikapcsolni, érdemes.

Az ujjlenyomatos és az arcfelismeréses feloldás közül előbbi számít biztonságosabbnak, az arcfelismerés az olcsóbb Androidos mobilok esetében ugyanis gyakran könnyedén kijátszható egy fotó segítségével is.

Manapság már számos háztartási eszközből kínálnak okosított változatokat, a televíziók között szinte keresni kell azokat, amelyek nem kapcsolódnak az internethez. Ezek az úgynevezett IoT eszközök (Internet of Things, a “dolgok internete”, vagyis az internetre kapcsolt háztartási berendezések) sokkal kockázatosabbak, mint például a telefonok, mivel általában kevesebb figyelmet fordít rájuk a gyártó, a biztonsági sérülékenységeiket későn, vagy egyáltalán nem javítják ki. Ez a gyártón múlik, ami viszont a felhasználó feladata, hogy beállítsa őket, még akkor is, ha nem szeretné használni az okos funkciókat. Televíziók esetében általában kikapcsolható az internetkapcsolat, így, ha ez a lehetőség nincs használva, javasolt kikapcsolni.

Egy robotporszívó vagy internetre kapcsolt mosógép általában az első bekapcsoláskor létrehoz egy Wi-Fi hálózatot, amire a telefonunkkal rákapcsolódva tudjuk hozzáadni az otthoni hálózathoz. Ez a létrejött Wi-Fi hálózat – hogyha nem állítjuk be a készüléket – folyamatosan aktív lesz, sokszor nincs jelszóval védve, ezért a közelből bárki rácsatlakozhat, kellő hozzáértéssel és szerencsével átveheti az irányítást az eszköz felett, a kellő hozzáértés pedig szinte bárki számára megszerezhető az internet segítségével, akár egy tizenéves is meg tudja csinálni. Jó esetben nagy kárt nem okoz, de kellemetlen pillanatokat könnyedén szerezhet nekünk, ezért érdemes akkor is megfelelően beállítani a gépeket, hogyha nem tervezzük azokat okoseszközként használni.

Az adatvédelmi beállítások esetén is azt az elvet ajánlott követni, hogy amit nem muszáj elfogadni, azt ne fogadjuk el, a beállításokban nézzük meg, hogy mi az, ami kikapcsolható és nincs rá szükségünk.

Ha régi telefonunkat, okoseszközünket nem tervezzük tovább használni, továbbadás vagy eladás előtt mindenképp jelentkezzünk ki a felhasználói fiókokból, járjuk végig az összes alkalmazást, ahol bejelentkeztünk, költöztessük át a kétlépcsős azonosításhoz használt kódokat generáló alkalmazást, illetve állítsuk vissza a gyári beállításokat, ezáltal minden adatunk törlődik, az új tulajdonos pedig használatba veheti a saját fiókjaival.

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak!

Megosztás