Olykor felhő

Békési Ervin szobrászművész Nagyatádról indult, és Nagyatádra tért vissza, hogy gazdag keresztmetszetet adjon művészetéről a nagyatádiaknak. Tegnap délután a kulturális központ kiállítótermében nyitották meg a kiállítását, amely május végéig látogatható.

Ritkán fordul elő az, hogy egy képzőművészt vastapssal köszönt a közönség egy kiállításmegnyitón, de a hétfői nap ebből a szempontból is rendhagyó volt.

– Néha vissza kell menni a startvonalhoz ahhoz, hogy folytathassuk a munkát – utalt Nagyatádhoz fűződő kapcsolatára Békési Ervin szobrászművész a kiállításmegnyitóján, ahol a legkönnyedebb daraboktól kezdve a szívbemarkoló mementókig mutatja be művészetét az Olykor felhő vagyok című tárlaton.

– Az alkotásai elsődleges célja a gyönyörködtetés, az örömszerzés, az életigenlés, a biztatás, az összekacsintás – fogalmazott megnyitóbeszédében Kozák Zsuzska esztéta. – Békési tudja azt, amiről Nietzsche beszélt: a művészet azért van, hogy el tudjuk viselni az életet.

Kosztolányi Dezső Esti Kornél éneke című versére utalva arról beszélt, hogy a jó és rossz nem pusztán megférnek egymással, de feltételezik egymást. Ha az egyik nem lenne, a másikat sem ismernénk. 

– Ezt a szükségszerűséget ismerte fel Békési Ervin, és ennek köszönhetjük a legviccesebb művei mélyén bujkáló drámát, vagy a legfeszesebb szobrokban munkáló szívmelengető emlékeket.

A szentendrei esztéta szerint nem lehet elvonatkoztatni a nagyatádi művészteleptől, az ott egykoron alkotóktól, ahol olyan mérföldkőnek számító művek születtek, mint Pauer Gyula Tüntetőtábla-erdeje, amelyet az akkori hatalom elpusztított, sőt, ez a mű sarkallta az egykori kulturális vezetést arra, hogy tűrt és tiltott kategóriákat különválassza. (Ahogy Pauer Gyula fogalmazott a nyolcvanas évek elején: A műalkotás természete olyan, hogy nem lehet megsemmisíteni. És lőn: 2020-ban a műalkotást restaurálták, a táblák az eredeti kompozíció szerint a helyükre kerültek.)

– A tüntetőtáblák feliratai ismertek, az egyiken ez áll: képszerű költészet. Ez utat nyit a jelenbe, egyenesen Békési Ervin szobrászatához.

A megnyitón közreműködött Vránics Ildikó és Máté Attila, köszöntőt mondott Pünkösd Márton, az NKSK igazgatója. A kiállítás május végéig látogatható.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás