Sok munkát adott a somogyi tűzoltóknak a havazás

Jelentős havazás kezdődött kedd este. Az elmúlt tizenkét órában főként a nagy mennyiségű tapadó hó súlya alatt letört faágak, kidőlt fák, illetve árokba csúszott járművek miatt kérték a somogyi tűzoltók segítségét, huszonhat alkalommal riasztották őket.

Bárdudvarnokon, Csurgón, Berzencén és Inkén árokba csúszott személyautók vezetői kérték a tűzoltók segítségét.

Bőszénfánál a délelőtti órákban egy nyerges vontató, egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze. A járművekben összesen öten utaztak, a mentőszolgálat munkatársai mindenkit megvizsgáltak, de senki sem sérült meg. A műszaki mentést a kaposvári hivatásos tűzoltók végezték, a beavatkozás idejére az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Fotó: Kaposvár HTP

Kaposváron több utcában is kidőlt fák akadályozták a közlekedést. A hajnali órákban már a Kanizsai és a Szent Imre utcában dolgoztak a város tűzoltói, előbbi helyen az útra, utóbbin a járdára borult egy fa, amit az egységek rövid idő alatt összedaraboltak. A Honvéd utcában kettéhasadt egy fűzfa, amelynek ága egy parkoló személyautóra zuhant. A gépkocsiban senki sem tartózkodott.

Fotó: Kadarkút ÖTE

Árokba hajtott egy kamion az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Hollád térségében. A jármű a partoldalnak dőlt, az üzemanyag szivárgott belőle. A marcali hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával és a székesfehérvári tűzoltódaru segítségével állították kerekeire a kamiont, majd a kifolyt gázolajat az egység felitatta. Az árokból végül kamionmentő vontatta ki a járművet, amelynek vezetője nem sérült meg a balesetben.

Fotó: Marcali HTP

Somogytúrnál elakadt kamionok kérték a látrányi önkéntes tűzoltók segítségét. 

Fotó: Látrány ÖTE

A meteorológiai előrejelzések szerint szerda éjfélig folyamatos havazás, havas eső várható. Nagy területen alakulhat ki 5-15 centiméter tapadó hóréteg. A legnagyobb mennyiségre – 20 centiméter, illetve azt meghaladó hótakaróra – a Somogyi-dombságon van kilátás.

A megváltozott útviszonyok miatt a járművek könnyen irányíthatatlanná válnak. Elindulás előtt mindenki tájékozódjon arról, hogy van-e érvényben meteorológiai riasztás. Azokon a területeken ahol narancs, vagy piros riasztást adtak ki, lehetőség szerint senki ne induljon útnak.

Ha valaki bajba jutott autóst, vagy gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot!

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre – írja tájékoztatásában a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig az http://utinform.hu/-n olvashatnak.

Megosztás