300 millió forintos költségszámlát termelt a somogyi számlagyár

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Somogy Megyei Főügyészség.

Egy 39 éves nővel és 59 éves társával szemben emeltek vádat, akik egy nyereségesen működő cég adófizetési kötelezettségét tüntették el fiktív számlákkal. 

A nő ügyvezetője volt egy Somogy megyében bejegyzett, villanyszerelési munkákkal foglakozó kft.-nek. A cégnek a működése során nagyobb összegű olyan bevétele keletkezett, amely után jelentős összegű általános forgalmi adót kellett volna megfizetnie. Ezért a vádlott elhatározta, hogy adócsökkentő tételként figyelembe vehető költségekről valótlan számlákat fog beszerezni.

A vádlott felvette a kapcsolatot egy Budapest környékén élő férfival, akinek számos olyan cég volt a nevén, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem folytattak, és egy olyan biatorbágyi zártkerti ingatlan volt a székhelyük, amelyen csak egy romos épület és építési törmelék volt megtalálható.

A vádlottak megállapodását követően a férfi cégei három év alatt összesen 305 millió forint értékben állítottak ki valótlan költségszámlákat a kft. részére, amiket az asszony beállított a könyvelésébe, majd havi áfa-bevallásaiban a fizetendő adó összegét minimálisra csökkentette. Az asszony ügyeskedésének következtében a kft. nyeresége is eltűnt „papíron”, ezáltal 15 millió forint társasági adót sem fizetett meg. A vádlottak végül összesen 80 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.   

Megosztás