Ásványi anyagokat térképeznek fel Dél-Somogyban

Legfeljebb két hónapig fog a térségünkben repülni az a repülőgép, ami a Pécs-Pogány repülőtérről felszállva térképezi fel a dél-somogyi, valamint a baranyai ásványkincseket március 14-től.

A Bell Geospace, Basler BT-67 talajkutató repülőgépe Baranya nyugati és Somogy vármegye déli részein fog felmérő repüléseket végezni, írja a közösségi oldalán a Pécs-Pogány repülőtér. 

A negyedévszázados tapasztalattal rendelkező cég speciálisan képzett, tapasztalt személyzete a kijelölt területen kizárólag a fedélzeti gravimetriai, lézeres és LiDAR technológiával hatékonyan, gyorsan és biztonságosan, a talaj rongálása nélkül térképezi fel az ásványi anyagokat a földfelszín alatt. A mérések során az érintett települések felett átlagosan 400 méteres magasságban fog átrepülni, ami átmeneti zajjal jár, de a motorzúgáson kívül más zavaró hatással nem kell számolni.

A mérések megkezdésének időpontja március 14., de előzetes előkészítő repülések addig is előfordulhatnak. A mérések várható időtartama – időjárási körülményektől függően – legfeljebb kettő hónap.

A technológiáról a cég weboldalán angolul találhatók részletes leírások.

Ebben a videóben pedig érdekes részletek derülnek ki a somogyi tájakat feltérképező repülőgépről:

A felméréssel érintett települések listája:

Megosztás