Egyre látványosabb Somogy leszakadása Szerző: Katona József | 2021-10-20 10:30:00 | Címkék: nettó fizetés, foglalkoztatás, ksh, munkanélküliség, somogy

Már nemcsak a Dunántúlon teljesít a legrosszabbul megyénk a legfontosabb mutatókat tekintve, az országban is az utolsók között van. A foglalkoztatási ráta pedig nálunk a legalacsonyabb a friss kimutatások szerint.

A munkanélküliségi mutató Nógrádban (11,3%) és Szabolcsban (9,4%) a legmagasabb, Somogy Hajdú-Biharral együtt a negyedik legrosszabb ebben a tekintetben (6,2%) - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most kiadott, Fókuszban a megyék című összeállításából. Talán fölösleges is hozzátenni, hogy a Dunántúlon az összes többi megye sokkal jobban áll: Tolna leginkább (1,2%), de még a leggyengébb Baranya is (5,1%).

A foglalkoztatási rátát tekintve még lesújtóbb a kép, ez az egész országban Somogyban a legalacsonyabb (55,2%), még Borsodban (57,5%), Szabolcsban (58,3%) és Nógrádban (55,3%) is jobb a helyzet.

A viszonylag igen kevés foglalkoztatott sem lehet túlságosan elégedett, ugyanis megyénkben a nettó átlagfizetés 229.839 forint, ennél csak Zalában, Borsodban, Nógrádban, Békésben és az utolsó helyezett Szabolcsban (196.011 Ft) alacsonyabb. A nettó somogyi átlagfizetés mindössze a 65 százaléka a budapesti 351 ezer forintnak.

Néhány más, alapvető mutatót tekintve az látszik, hogy az ország egészéhez képest Somogyban a foglalkoztatáson kívül rendkívül alacsony a beruházások teljesítményértéke (1,4%), az ipari termelés (1,4%) és az épített lakások aránya is (1%).

Az egyetlen mutató, amiben az országos átlag fölött képes teljesíteni Somogy, az a vendégéjszakák aránya (5,5%), nyilvánvalóan a Balatonnak köszönhetően.

Vissza az előző oldalra