30-35 ezer somogyi nyugdíjas él szegénysorban

A megye nyugdíjasainak több mint a harmada. Magyarországon a két és félszeresére nőtt az elszegényedő nyugdíjasok száma az elmúlt 9 évben. Egyre jobban nyílik az olló az átlagos bérek és nyugdíjak között.

Magyarországon 72 ezer nyugdíjas csúszott tavaly a relatív jövedelmi szegénység küszöbe alá, ezzel a számuk 293 ezernél is magasabbra nőtt – elemezte a KSH friss adatait a Privátbankár. Azok számítanak relatív szegénynek, akik a medián jövedelem 60%-ánál kevesebb pénzből élnek havonta. Ez az érték tavaly 105 259 forint volt.

2010-ben a jövedelmi szegények száma a nyugdíjasok között még csak 113 ezer fő volt, vagyis kilenc év alatt több mint két és félszeresére nőtt.

Még ennél is rosszabb a helyzetet

Ha szigorúan az ellátásokat nézzük, még nagyobb az érintettek köre. A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján ugyanis közel 580 ezren vannak azok, akik havonta a szegénységi küszöbértéknél kevesebb, legfeljebb 100 ezer forintnyi összeget kapnak az államtól nyugdíjként. A KSH és a MÁK adatainak az eltérése vélhetően a nyugdíjasok munkavállalásából adódik.

Legalább minden harmadik nyugdíjas érintett Somogyban

Somogyban mintegy 28 ezer idős kapott tavaly 100 ezer forint alatti ellátást. Azt pontosan nem tudjuk, hogy 105 259 forintnál kevesebből mennyien éltek. Az említett 28 ezren felül további 31 és fél ezren estek tavaly a 100-140 ezer forintos sávba, de ennél részletesebb bontásunk nincs.

Két ok a háttérben

A folyamat alapvetően két tényezőre vezethető vissza. Részben az inflációhoz kötött nyugdíjemelés, részben pedig a bérek elmúlt néhány évben regisztrált gyors ütemű növekedése áll a hátterében. Röviden: minél jobban nőnek a bérek, a szegénységi jövedelmi küszöb is annál feljebb kerül. Tavaly például 13 százalékkal emelkedtek a bérek, miközben a nyugdíjak csupán 3,4 százalékkal. Ugyanakkor a kisebb ütemben emelkedő nyugellátásoknál akár kétszer nagyobb arányban is nőnek az élelmiszerek árai, amelyek meghatározó súlyt képviselnek az idősek fogyasztói kosarában.

Elnök: egyre romlik a somogyi nyugdíjak értéke

Négyszeres a különbség a bérek és a nyugdíjak növekedése között – erősítette meg a folyamatot Stikel János, a megyei nyugdíjas szövetség elnöke. – Iszonyatosan szétnyílt az olló. Éppen most készülök el egy 10 éves elemzéssel: azt mutatom ki, hogy inflációkövető emelés mennyire rontotta az alacsonyabb ellátással rendelkezők nyugdíjának a vásárlóértékét. Márpedig ők teszik ki a somogyi nyugdíjasok zömét. A megyében eleve havi 10 ezer forinttal alacsonyabb az átlagos ellátás összege, mint az országos.

A kimutatást valamennyi parlamenti pártnak elküldi, jelezte a megyei nyugdíjas szövetség elnöke.

(A nyitókép illusztráció. Fotó: Röhrig Dániel)

Megosztás