7600 dolgozó hiányzik az oktatási rendszerből

Az elmúlt négy évben csaknem megduplázódott a betöltetlen álláshelyek száma az oktatásban, országosan 7620 ember hiányzik a rendszerből. A somogyiak háromnegyede tapasztal tanárhiányt.

Éppen elindult a tanév, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) publikálta a második negyedévre vonatkozó adatsorát az üres álláshelyekről. Eszerint 7620 ember hiányzik az oktatási rendszerből, nyolcszázzal több, mint az első negyedévben.

Ugyanez a szám 2019-ben még valamivel négyezer felett volt. Az azóta eltelt négy évben három és félezerrel több betöltetlen álláshely van az oktatásban, azaz ugyanannyi, vagy több feladatot ennyivel kevesebb ember lát el az oktatási rendszerben. Ennek a legfőbb oka, hogy sokan nyugdíjba mentek, a fiatalok pedig nem választják ezt a pályát.

A tanároknak egyébként szeptember 29-ig kell nyilatkozniuk arról, ha nem fogadják el a státusztörvényt, és novemberben megszűnik a munkaviszonyuk. A státusztörvény végrehajtási rendelete a tanévkezdés előtt két nappal megjelent, amiben azt írták:

…a törvény megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését, az ehhez szükséges forrás nagy részét a Magyarországnak járó uniós források kifizetése biztosítja majd.

Azaz akkor kapnak a pedagógusok értelmezhető és érzékelhető béremelést, ha érkezik EU-s pénz Magyarországra, addig pedig egyebek között arra sincs pénz, hogy a testnevelés tantervében szereplő úszásoktatást finanszírozza az állam.

A Pénzcentrum készített egy felmérést, egyebek között arra kérdeztek rá, hogy tapasztalnak-e a szülők tanárhiányt. A somogyi válaszadók háromnegyede igennel felelt a kérdésre. Leginkább a matematika és a természettudományok területről hiányoznak oktatók. A válaszadók ötöde szerint nyelvszakos tanárból is jelentős hiány van, de a kutatás szerint nincs olyan tantárgy, ahol ne tapasztalnának a szülők tanárhiányt.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás